10 lucruri importante de care trebuie sa tii cont atunci cand te angajezi!

 

Pentru a obtine mai simplu un job, angajatul trebuie sa tina cont de cateva lucruri importante.

1. Fa-ti un CV interesant

CV-urile sunt un lucrul absolut necesar in cautarea unul nou job, insa acestea nu trebuie sa fie unele banale. Putina creativitate ar putea sa te scoata in evidenta si sa te scoata in evidenta. Uneltele online iti pot fi de mare ajutor astfel ca site-ul Visualize.me poate crea un infografic atractiv. Site-uri precum Re.vu si Zerply te ajuta sa-ti creezi un CV digital foarte intereant, scrie money.ro

2. Nu-ti umple CV-ul cu date inutile si cuvinte comune
 
Cand iti faci CV-ul, nu vrei ca acesta sa te faca sa suni ca restul lumii. Este important ca termenii supra-utilizati precum: motivat, inovativ, sau dinamic sau clisee precum: imi place munca in echipa, orientat spre detaliu, comunicare excelenta, sa nu faca parte din CV.

3. Cauta jobul pe site-uri neconventionale si specifice carierei pe care o vrei
 
Daca nu stii exact unde vrei sa lucrezi trebuie sa incepi sa cauti cateva optiuni pe site-urile companiilor despre care stii ca operaza in domeniul dorit de tine.

4. Cauta o companie dorita in locul unei pozitii dorite

Sa ai un job bun nu insemna numai sa lucrezi in domeniul dorit, ci si intr-un mediu propice. Cauta cateva companii sau trusturi care te-ar interesa si documenteaza-te putin despre activitatea lor si felul in care sunt laudate, sau nu, de catre actualii si fosti angajati. O simpla cautare pe Google a numelui companiei alaturi de cativa termeni relevanti te va ajuta sa afli tot ce vrei despre respectiva companie.

5. Fa in asa fel incat si experienta ta irelevanta sa devina relevanta

Foarte multi oameni nu obtin job-uri pentru ca experienta lor este extrem de relevanta ci tocmai pentru ca stiu cum sa o faca relevanta. Asta nu insemna sa minti, ci pur si simpu sa pui accent pe lucrurile pe care le-ai facut la locurile de munca anterioare care ar putea fi de mare folos la cel pe care il doresti. Daca nu lucrezi intr-un loc foarte creativ, dar ai vrea un job de acest fel, cum ar fi cel de designer pune in evidenta orice lucru legat de acest domeniu pe care l-ai facut. Daca vrei sa lucrezi in marketing sau PR, pune in evidenta orice experienta pe care ai avuto in domeniu – ai organizat poate un eveniment pentru firma ta, ai intermediat o intalnire, o colaboare – aceste lucruri te pot ajuta.

6. Imbraca-te bine la interviu

A te imbraca bine la un interviu nu insemna neaparat numai haine de designer – depinde de profilul companiei la care aplici, poate te vor in tinuta casual sau poate le poti arata ca stii sa te imbraci si business. Daca aplici la o companie cu un profil mare si nu sti cu ce sa te imbraci suna pur si simplu la sediul lor, cere sa vorbesti cu cineva de la Resurse Umane si intreaba-i care este dress code-ul firmei. Daca nu reusesti sa obtii nicio informatie, tinuta business-casual este de obicei cea mai buna optiune.

7. Invata sa citesti "limbajul trupului" pentru un interviu de succes

A invata sa citesti putin limbajul trupului iti va fi de ajutor in foarte multe situatii, dar sa intelegi semnalele pe care le trimiti si pe care le primesti este extrem de important intr-un interviu. Este important sa pari o persoana placuta si cu mult farmec din prima pentru ca multe decizii sunt luate dupa prima impresie. Cel mai important lucru este sa eviti un limbaj al corpului negativ. Adica trebuie sa eviti ticurile nervoase cum ar fi sa iti atingi constant fata sau sa dai din picioare. De asemenea, este important sa nu stai cocosat sau prea drept – adopta o pozitie naturala a corpului, scopul fiind acela de a parea cat mai increzator si profesionist.

8. Da raspunsuri bune la intrebari comune

"Care este cel mai mare defect al tau?" Este una dintre cele mai enervante intrebari, dar o sa o auzi la majoritatea interviurilor. Sunt multe variante in care poti raspunde la aceasta intrebare: poti alege un lucru la care chiar nu te pricepi si care suna a fi relevant pentru noul loc de munca, dar in realitate nu este. – astfel esti sincer, dar asta nu te afecteaza. Raspunsul la intrebare este obigatoriu, asa ca trebuie sa ai in vedere doua lucruri: trebuie sa intelegi motivarea din spatele intrebarii si sa iti pregatesti raspunsul in avans. Pune-te in locul companiei – de ce vor sa iti stie slabiciunile? Poate vor doar sa stie cum raspunzi la o intrebare care te face vulnerabil, mai mult decat sa afle unde poti face imbunatatiri. Nu vrei sa iti memorezi raspunsul, dar stabileste o lista de repere dupa care sa il ghidezi.

9. Cere o prima de angajare

Nu este un fenomen des intalnit pe la noi, dar se poate, mai ales daca vorbim de o companie mare sau de un post important. Daca nu asta ar putea insemna ca pierzi o luna de salarizare. Asa ca daca ati batut palma si compania te vrea cu orice pret, poti incerca sa ceri un bonus de angajare sau un avans care ti se cuvine. Fie ca ai si alte oferte pe masa, fie ca nu, cerand o astfel de prima/bonus le dai de inteles angajatorilor tai ca vei fi un "component" de pret pentru ei si vor fi si mai interesati sa te pastreze. Daca nu reusesti sa primesti, nu a stricat faptul ca ai incercat.

10. Pleaca de la actualul job in relatii bune

Este important ca atunci cand iti parasesti job-il sa o faci in termeni favirabil, deoarece nu stie niciodata cand te ve intalni cu un fost coleg sau cand vei avea nevoie de o favoare sau o recomandare de la fosta companie.

Comentarii Facebook