Rețete Borș tradițional - Borș cu fasole: cum se prepară și ce ingrediente sunt necesare


Borș cu fasole: Se fierb fasolele în oală, cu ceapă, pătrunjei, cimbru ș. a. și, când au fiert bine, de se sfarmă lesne între degete, se adaugă și sare. Dacă sunt fasole multe în oală, se mai ieu din ele și se lasă în oală după gustul gospodinei - mai rari ori mai dese. Se toarnă peste fasole borș, potrivindu-se de acru și se lasă de mai dă câteva clocote, colcote. Cei ce nu sufăr de Cel pierit, pun în borș și chiper negru ori roș, lăsându-l și mai acru. Cine are, pune în el și prăjitură de ceapă cu oloi ori untdelemn. Când e gata, se pune în strachină, se lasă de se mai răcește puțin și apoi se dă în masă. Borșul cu fasole e mâncare de post și, rece, e foarte bun de mâncat cu mămăligă caldă și mai ales prăjită.

Borș cu fasole -Nu toate gospodinele știu a fierbe fasolele, fie dulci, fie ‘pentru borș. Ele se fierb așa: se pune oala cu apă la foc și se lasă până undește, în care timp gospodina alege fasolele. Se pun apoi fasolele într-o strachină, punând apă fierbinte peste ele și le spală, punându-le în oală. Când fasolele s-au umflat, se scurg din apa aceea, se umplu cu apă rece cât cuprinde și le pui la foc. Când încep a fierbe, tai ceapa și verdeața în ele și le lași să fiarbă”.

Borș cu fasole: În județul Vaslui, după ce fasolele s-au fiert cum s-a arătat mai sus, în vremea când ele fierb, pui într-o oală borș. Când începe a fierbe, pui din fasolele fierte în oala cu borș, le potrivești de dese, pui cimbru, sare și prăjitură - adică ceapa prăjită în untdelemn ori ulei - și bucatele-s gata după ce mai fierb câtăva vreme.

Sursa: Bucătăria Tradițională Românească / Mihai Lupescu

Comentarii Facebook