Reteță borș tradițional - Borș cu cartofi


Borș cu cartofi - borș cu barabule (cartofi) - este o mâncare tot de post. 

Borșul cu cartofi se pregătește așa: se iau cartofii, se curăță de coajă, se taie mărunt și se pun într-o oală, la fiert, cu apă. O dată cu cartofii, se pun și verdețuri: ceapă, pătrunjel, mărar, sare etc și se așează la foc. Când cartofii și verdețurile au fiert bine, se pun într-o oală mai mare, se toarnă peste ele borș, potrivindu-se din acrime, se lasă de mai dau un clocot, două, se adaugă prăjeala, sare și chiper, se dă de-o parte până când se așează și, punându-se într-o strachină mare, se pune pe masă.

Unele sătence fac borșul cu cartofi așa: într-o oală mare după trebuință, se potrivește borșul de acru, lungindu-se cu apă. În el se pun verdețurile trebuitoare și oala se pune la fiert. În ceaun, pe foc, se fierb cartofii. Când sunt fierți, se scurg de apă și se curăță de coajă, se taie mărunt și se toarnă în borșul fiert, adăugându-se și sare. Oala astfel pregătită, se pune de mai trage câteva clocote, se pune prăjeala și, când borșul e gata se pune în strachină de se mai răcorește și apoi se servește.

În borșul acesta se poate pune și smântână în loc de prăjeală.

Comentarii Facebook