Un studiu făcut de Institutul Național de Sănătate din SUA arată pericolul la care ne expunem dacă nu bem suficientă apă


Un studiu al Institutului Național de Sănătate din SUA , citat de NBC News, arată că o hidratare deficitară poate fi un factor de risc pentru sănătate. 

Adulții care nu sunt suficient de hidratați ar putea îmbătrâni mai repede, se pot confrunta cu un risc mai mare de boli cronice și ar avea mai multe șanse să moară mai devreme decât cei care se hidratează bine, potrivit unui nou studiu al National Institutes of Health.

Rezultatele se bazează pe date colectate pe parcursul a 25 de ani de la peste 11.000 de adulți din SUA. Participanții au participat la primele vizite medicale la vârste cuprinse între 45 și 66 de ani, apoi au revenit pentru controale de monitorizare până la vârste cuprinse între 70 și 90 de ani.

Ce se întâmplă în corpul tău când nu bei apă

Cercetătorii au analizat nivelurile de sodiu din sângele participanților ca indicator al hidratării, deoarece concentrațiile mai mari sunt un semn că, cel mai probabil, aceștia nu consumau suficiente lichide. Cercetătorii au constatat că participanții cu niveluri ridicate de sodiu în sânge au îmbătrânit fiziologic mai repede decât cei cu niveluri mai scăzute, ceea ce s-a reflectat în markerii de sănătate asociați cu îmbătrânirea, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, colesterolul și glicemia.

Toți participanții la studiu aveau concentrații de sodiu în sânge considerate a fi în limitele normale: între 135 și 146 milimoli pe litru. Dar concluziile au sugerat că persoanele cu niveluri la capătul superior al acestui interval normal - peste 144 milimoli pe litru - aveau cu 50% mai multe șanse să prezinte semne de îmbătrânire fizică peste ceea ce ar fi fost de așteptat pentru anii lor, în comparație cu persoanele cu niveluri mai scăzute de sodiu în sânge. De asemenea, acestea aveau un risc de deces prematur cu aproximativ 20% mai mare.

Chiar și persoanele cu niveluri de sodiu în sânge de peste 142 milimoli pe litru prezentau riscuri ridicate de a dezvolta anumite boli cronice, inclusiv insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, boli pulmonare cronice, diabet și demență, a constatat studiul.

Ce se întâmplă dacă nu bei suficientă apă şi preferi sucurile

Dacă o persoană nu bea suficientă apă și consumă în schimb băuturi îndulcite cu zahăr, a adăugat Rosinger, riscul de probleme cognitive, infecții ale tractului urinar, pietre la rinichi și leziuni renale crește, notează Antena 3 CNN. Comentarii Facebook