Mit sau realitate? Cât alcool ai în aerul expirat după ce ai mâncat o salată cu oţet, șoferii prinși băuți la volan invocă o serie de scuze


Polițiștii de la rutieră se confruntă zilnic cu o mulțime de șoferi care urcă la volan după ce au consumat alcool. Mulți invocă o serie de mituri pentru a scăpa de amenzi în cazul unui control oficial al Poliției. Unul dintre acestea este că aparatul etilotest ar arăta că ai consumat alcool dacă ai mâncat o salată cu oțet înainte să urci la volan.

Este posibil ca oțetul dintr-o salată să indice existenta unei cantități de alcool în aerul alveolar expirat? Bineînțeles că nu. Gradele din oțet, sunt acetice, nu alcoolice. Dacă cineva consumă prea mult oțet, cel mai probabil, se va alege cu un ulcer, nicidecum cu o stare de ebrietate. Explicația este simplă: oțetul nu este un alcool, ci un acid provenit din fermentația alcoolului.

Oțetul nu are alcool în conținutul său. Acidul acetic este ingredientul principal pe care bacteriile îl produc prin fermentarea etanolului sau a alcoolului. Potrivit publicaţiei străine The Beer Exchange, în timp ce oțetul este dezvoltat, alcoolul utilizat în proces trece la acidul acetic, fără a mai rămâne urme de alcool în substanță, scrie Observator.

Comentarii Facebook