De câte ore de somn au nevoie copiii, în funcție de vârstă. Care sunt sfaturile specialiștilor pentru părinți


Experții susțin că numărul orelor de somn diferă în funcție de vârstă. Studiile arată că , în cazul copiilor care dorm mai multe ore, riscurile de a dezvolta pe viitor probleme de sănătate este mai redus.

Specialiștii susțin că numărul și calitatea orelor de somn afectează în mod direct comportamentul micuților.

Scenariul în care copiii nu sunt atât de bine dispuși este unul des întâlnit de părinții de pretutindeni. Una din cauzele principale poate fi numărul orelor de somn, lucru la care părinții trebuie să acorde atenție.

Câte ore trebuie să doarmă copiii

Medicii spun că nou-născuții sau bebelușii până în 3 luni au nevoie de 14 - 18 ore de somn. Trezirile dese nu trebuie să fie motiv de îngrijorare, chiar dacă bebelușii se trezesc o dată la 30 de minute.

În cazul bebelușilor care au între 4 - 11 luni, orele de somn încep să scadă, ajungând la o medie cuprinsă între 9 - 12 ore.

Exprerții spun că la fel ca în cazul bebelușilor nou-născuți, trezirile dese nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare, mai ales că în intervalul de 4 - 11 luni, când aceștia încep să devină tot mai activi.

Treptat, numărul orelor de somn încep să scadă, în special după-amiaza. Acest lucru este valabil în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 2 ani. Micuții au nevoie de 11 - 14 ore de somn. La fel, trezirile pot fi dese, dar acest lucru nu trebuie să-i îngrijoreze pe părinți.

Cum pot părinții știi cu siguranță că acele ore sunt suficiente? Aceștia pot interpreta corect semnele de oboseala atunci când copilul:

  • Nu este mârâit între somnuri și nu-si pierde repede răbdarea
  • La culcare îi ia să adoarmă între 5 și 20 de minute, iar starea de spirit este una buna
  • Nu depășește numărul de treziri nocturne normal varstei lui
  • Ora de trezire nu variază cu mai mult de 30 minute in marea majoritate a cazurilor
  • Nu se trezește din somn speriat

Numărul orelor de somn scade în funcție de vârstă

Dacă până la aproximativ 3 - 4 ani, părinților nu le este așa de dificil să îi convingă pe cei mici să doarmă la prânz, lucrurile se schimbă de la această vârstă, pentru că, în general, copiii devin mai activi în mijlocul zilei, ceea ce automat duce la o scădere a numărului orelor de somn. De aceea, specialiștii recomandă cel puțin 11 ore de somn în cazul copiilor până în 5 ani.

Începând de la 6 ani, micuții încep să aibă doarmă și mai puțin, între 9 - 11 ore, asta pentru că încep să petreacă timp la școală, joaca cu prietenii. Specialiștii spun că, în general, în rândul preșcolarilor pot apărea tulburări de somn, pentru că încearcă să se adapteze la noile condiții.

Comentarii Facebook