Ce înseamnă șocul termic. Cum ne ferim de complicațiile provocate de caniculă


Avem sfaturi extrem de utile pentru zilele caniculare pe care le traversăm. Există o diferenţă notabilă între şoc termic şi epuizare termică. Iar complicaţiile care pot fi provocate de caniculă nu sunt de ignorat. 

E important să știm că există câteva boli induse de căldură. Și vorbim despre epuizarea termica, dar și socul termic.

Epuizarea termică apare, de obicei, la persoanele al căror organism nu are timp să se adapteze temperaturilor la care este expus sau care fac sport într-un mediu cald, umed. La temperaturi ridicate, organismul se răcește în mare parte prin eliberarea transpirației.

Când umiditatea din aer este ridicată, acest mecanism nu funcționează corespunzător. Epuizarea termica este cea pe care o resimțim mai ușor, prin moleșeală, vertij, urina închisă la culoare, transpirație sau bătăi rapide ale inimii.

Cum ne ferim de complicațiile provocate de caniculă

Însă nu ajungem să leșinăm, spre deosebire de șocul termic care este chiar o urgență medicală și care determină pierderea cunoștinței și așa numita sincopă, din cauza căldurii.

Șocul termic este una dintre cele mai grave probleme din timpul verii. Un astfel de episod necesită îngrijiri medicale de urgență. Vara, șocul termic sau hidrocuția apare după ce stăm la plajă și apoi optăm pentru un dus rece sau o baie rece. La fel se poate întâmpla și dacă trecem brusc de la caniculă la o camera răcită cu aer condiționat.

Vârstnicii, copiii și persoanele obeze au un risc mai mare de hidrocuție. E necesar să urmăm cu strictețe recomandările medicilor, mai ales acum în perioada de caniculă. Să nu ne deplasam între orele 11-17 decât dacă este absolut necesar și să ne hidratăm corespunzător.


Comentarii Facebook