Miercuri 28 Februarie

Câţi bani câştiga Florin Piersic în perioada comunismului: „20.000 de lei, nu e glumă, plăteai impozit statului”


Cu o carieră care aproape că depășește jumătate de secol, Florin Piersic și-a trăit, practic, întreaga viață pe scenă. La vârsta sa de 86 de ani, artistul clujean încă joacă în spectacole, şi a dezvăluit câţi bani câştiga pe vremea lui Nicolae Ceauşescu din filmele în care juca.

Florin Piersic, emblemă a cinematografiei românești, a interpretat zeci de rolul și a intrat în pielea a numeroase personaje istorice. Multă lume s-a întrebat cât de bine a trăit marele actor în perioada comunismului și câți bani a câștigat pentru fiecare film. 

N-am avut (n.r. bani), aici e chestia. Noi eram la film, filmul se dădea după ce se petrecea cel puțin un sfert din filmări, îți dădeau un avans din contract. Contractul era de 40.000 de lei pentru un rol principal. 40.000 de lei din care 20.000, nu e glumă, ce vă spun pot confirma și colegii care mai sunt de vârsta mea… Jumătate era impozitul pe care-l plăteai statului. 

Restul primeai, am văzut cu ochii mei, pe Caragiu, pe Codrescu, care spuneau: "Domnule, nu ne mai dați niște bani?". Ei puneau la dispoziție unde să locuiești și drumul, unde mergeai la filmare. Eu n-am fost actor de scaun, de birou. Eu am fost cu bătăi, cu cai, cu nebunie.

Trebuia să joc în filmele în care eram distribuit. Trebuie să merg în munți, la filmări. Aveam 38 de călătorii cu avionul, dus-întors, pentru că seara jucam la teatru. Dormeam doar două ore. Venea o mașină, mă ducea la aeroport", a povestit Florin Piersic, în podcastul găzduit de Mihai Morar.  

Comentarii Facebook