Câte zile libere legale mai au românii până la finalul anului 2023. Angajații se vor bucura de cel puțin două weekenduri prelungite până la Revelion


Până la sfârşitul anului 2023, românii mai au patru zile libere legale.

Luna următoare, ziua de 30 noiembrie, când românii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, este considerată zi liberă legală. La fel și 1 decembrie, de Ziua Națională a României. Din fericire, 1 decembrie cade într-o zi de vineri, așa că românii se vor putea bucura de un weekend prelungit. 

De asemenea, anul acesta Crăciunul nu cade în weekend, ci într-o zi de luni. Având în vedere că, în România, sunt considerate zile libere legale prima și a doua și de Crăciun, românii se vor bucura de timp în familie și luni și marți, adică pe 25 și 26 decembrie. Cu alte cuvinte, vor avea din nou un weekend prelungit.

Zilele libere rămase în anul 2023 sunt:

  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie — Ziua Naţională a României;
  • 25 decembrie şi 26 decembrie — Crăciunul.

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Comentarii Facebook