16 ianuarie 2023: „Blue Monday” sau cea mai tristă zi din an


Luni, 16 ianuarie, este „Blue Monday” („Lunea alabastră”), o denumire ce desemnează cea mai deprimantă zi a anului 2023. Această titulatură se atribuie celei de-a treia zi de luni a fiecărui început de an.  

Stabilită după criterii mai mult sau mai puțin științifice, această marcare a celei mai triste zi a anului este, de fapt, un prilej de a reflecta asupra uneia dintre bolile acestui secol: depresia.

Unul din zece români suferă de așa numita „boala secolului”, așa numesc specialiștii Organizației Mondială a Sănătății, boala care a pus stăpânire pe o mare parte foarte mare a omenirii. Studiile făcute în urmă cu mai mulți ani arătau că până în  2030, depresia riscă să devină principala cauză a mortalității. Între timp, a apărut pandemia, lockdown-ul, izolarea care a accentuat cu mult aceste stări. 

De exemplu, în Japonia în octombrie 2020 au murit mai mulți oameni prin sinucidere decât oamenii care au murit de COVID-19 în tot anul, iar sinuciderile s-au înregistrat în special în rândul femeilor, relatează CNN

Când și cum a apărut „Blue Monday”

Teoria despre „Blue Mondaya apărut în 2005 și îi aparține psihologului britanic Cliff Arnall. Acesta a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula care este ziua cea mai deprimantă din an. A luat în considerare mai mulți factori: condiţiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, câte zile au trecut de la sărbătorile de iarnă, câte zile au trecut de la încălcarea obiectivelor trasate pentru noul an şi nivelul scăzut de motivaţie.

În ianuarie, organismul uman se resimte după consumul de alcool şi dulciuri din luna decembrie, conturile bancare sunt aproape de cota de avarie din cauza cadourilor de Crăciun şi a petrecerilor de Revelion. În plus, vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va creşte considerabil și nivelurile de vitamina D din organism vor putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare. 

După primul studiu realizat de cercetătorul britanic pe această temă, alte analize au întărit ipoteza „Blue Monday". Una dintre ele a demonstrat, de exemplu, că cea de-a treia zi de luni din ianuarie corespunde unui vârf de absenteism la locul de muncă, iar un alt studiu a evidenţiat o anumită creştere a numărului cererilor de divorţ care sunt depuse în instanţă.Comentarii Facebook