Zeci de țigani de la Pata Rât, duși să se angajeze: ”Pentru 1.050 de lei pe lună nu MUNCIM!”

 

ONG -iștii din Cluj au dus zeci de țigani de la Pata Rât pentru a le gpăsi un loc de muncă, dar surpriză: ”pentru 1.050 de lei nu merg la lucru”.

 

Închiderea rampei de la Pata Rât a lăsat 700 de țigani de la Pata Rât fără un loc de muncă. Un ONG clujean care luptă pentru drepturile acestor, folosind fonduri norvegiene, a încercat să le găsească un loc de muncă. Miercuri, 1 iulie, au fost duși zeci de oameni la firma Rosal pentru angajare, dar joi nu a mai revenit niciunul la lucru.

 

Pentru 1.050 de lei nu vin la lucru. Așa mi-au spus. Le-am oferit salariul minim posibil, dar banii li s-au părut prea puțini”, ne-a spus un oficial al companiei. 

 

ONG -ul care îi protejează pe țiganii de la Pata Rât precizează că cei 700 de oameni trebuie ajutați cumva. ”Închiderea definitivă a rampei de gunoi din Pata Rât în 26 iunie 2015 creează o situație de risc și amenințare a siguranței celor aproximativ 700 persoane care au rămas fără nicio sursă de venit. Acest lucru amenință atât viața cât și sănătatea membrilor comunităților care trăiesc acolo, drept urmare, situația excepțională creată de închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât necesită, fără îndoială, adoptarea de măsuri coordonate și acțiuni urgente, precum și alocarea de resurse suplimentare menite să atenueze efectele asupra comunităților direct și indirect vizate.

 

Proiectul Pata-Cluj susține cu resurse și activități complementare măsurile coordonate luate de autoritățile locale și de primărie în vederea întâmpinării nevoilor membrilor comunităților direct afectate. De asemenea membrii echipei de proiect fac apel la organizațiile și instituțiile care pot oferi sprijin în regim de urgență și pot susține cu donații eforturile de sprijinire a membrilor celor două comunități cel mai afectate (comunitatea din Dallas și cea din rampă) să se solidarizeze și să contribuie la gestionarea în mod coordonat a situației”, precizează aceștia.

 

Prin intermediul proiectului sunt susținute cu alimente și apă potabilă persoanele din cele două comunități care nu pot primi ajutoarele de urgență din cauza lipsei actelor de identitate și ajută la distribuirea echitabilă a acestora pentru toți cei direct afectați. Mai mult, prin intermediul proiectului se continuă și intensifică activitatea de întocmire de documente de identitate și de căutare de locuri de muncă și plasare a unor angajați cu prioritate din cele două comunități.

Comentarii Facebook