Vezi ce taxe platim in plus in 2012 si cum se schimba Codul Fiscal

 

Accizele la motorina cresc de la 1 ianuarie cu 4,4%, DE LA 358 euro/tona la 374 euro/tona. In ceea ce priveste accizele pentru cafea, desi era prevazut sa fie eliminate, acestea vor fi mentinute.  Taxe mai mari vor plati si firmele care nu si-au facut in ultimii trei ani o reevaluare a cladirilor.

Acestea vor trebui sa achite impozite mai mari cu 20% din valoare de inventar. Pentru societatile comerciale care nu au facut reevaluarea in ultimii cinci ani, impozitele cresc cu pana la 40%  din valoarea de inventar.   Pentru firme este important , de asemena, sa stie ca potrivit ultimelor modificari din Codul Fiscal, vor trebui sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit nu pana in 25 aprilie, ca pana acum, ci pana in 25 martie.

Companiile vor putea opta intre plata trimestriala sau anuala a impozitului pe profit, in ultimul caz fiind necesare plati anticipate in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent. Data platii este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata.  Si in ceea ce piveste impozitul pe venit apar modificari in cazul persoanelor fizice devenite rezidente in Romania.

Astfel, se va elimina incepand cu anul urmator perioada de trei ani dupa care persoana fizica nerezidenta devenita rezidenta in Romania este supusa impozitarii pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.  Aceste venituri urmeaza a fi supuse impunerii incepand cu anul calendaristic urmator celui in care persoana fizica a obtinut rezidenta in Romania, concomitent cu acordarea acelorasi drepturi de deducere de care beneficiaza o persoana fizica romana.  

In acelasi timp, va fi mentinuta obligatia de plata a impozitului pe veniturile obtinute din orice sursa de catre o persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, pentru inca trei ani urmatori celui in care are loc schimbarea rezidentei acesteia intr-un stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri.  Tot din 2012, contribuabilii care desfasoara activitate de transport de persoane si de bunuri in regim de taxi si care in 2011 au fost impusi in sistem real vor avea posibilitatea sa opteze pentru determinarea venitului pe baza de norma de venit.

Pentru a-si exercita aceasta optiune, ei vor completa formularul 220 "Declaratie privind venitul estimat" pana la 31 ianuarie 2012.  O prevedere importanta inclusa in Codul Fiscal din 2012 se refera la mentinerea in 2012 a impozitarii suplimentare a persoanelor care au mai multe case, precum si a detinatorilor de masini a caror capacitate cilindrica depaseste 2.000 de cm. Astfel, raman in vigoare reglementarilor din vara ale Guvernului, potrivit carora impozitul pentru autovehicule cu o capacitate cilindrica de peste 2.000 centimetri cubi este dublu, iar persoanele care detin in proprietate mai multe cladiri achita impozite majorate cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire in afara adresei de domiciliu si cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara adresei de domiciliu.  

O alta reglementare prevede introducerea pentru firmele cu cifra de afaceri de pana la 100.000 euro a obligativitatii depunerii declaratiei unice o data la trei luni si nu lunar.  De la 1 ianuarie si pana la jumatatea anului viitor, firmele care isi platesc datoriile catre stat vor beneficia de reducerea la jumatate a penalitatillor.  

Comentarii Facebook