Duminica 28 Aprilie

Unde se pun semnele de începător pe maşină. Cei care nu o fac corect riscă sancțiuni


Conform specialiştilor, semnele de începător pentru mașină se atașează, în general, pe parbriz, dar şi pe lunetă, respectiv pe geamul din spate al maşinii. Pe parbriz, semnul de începător se ataşează în partea dreaptă jos, iar pe lunetă se ataşează în partea stângă jos. 

Semnele de începător sunt, de obicei, de forma unor buline galbene cu simboluri negre și sunt utilizate pentru a indica faptul că un șofer este încă în perioada de şofer începător.

Deși majoritatea șoferilor sunt responsabili și vor să respecte această obligație, mulți nu montează corect semnul distinctiv pe mașină. Codul Rutier 2024 menționează clar faptul că șoferii care au o vechime mai mică de un an de la obținerea permisului de conducere trebuie să se evidențieze în trafic printr-un semn distinctiv.

Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori de tramvai cu o vechime mai mică de un an de la data obținerii permisului de conducere are obligația de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamarii, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm și diametrul punctului de 10 mm, după cum urmează:

  • la autovehiculele din categoriile AM, A1, A2 și A, în partea din spate, lângă numărul de înmatriculare sau înregistrare, după caz;
  • la celelalte vehicule, pe parbriz, în partea din dreapta jos și pe lunetă, în partea stângă jos;
  • la vehiculul care nu este prevăzut cu lunetă, pe parbriz în partea din dreapta jos și pe caroserie în partea din spate stânga sus;
  • la tramvai, pe parbriz în partea din dreapta jos și pe luneta ultimului vagon în partea din spate stânga sus;
  • la vehiculul care tractează o remorcă, pe parbrizul vehiculului în partea din dreapta jos și pe caroseria remorcii în partea din spate stânga sus.

Astfel, pentru autovehiculele din categoria B, pentru care se obține cel mai des permisul de conducere, semnul distinctiv pentru începători se poziționează pe parbriz, în partea din dreapta jos, și pe lunetă, în partea stângă jos.

Ce riscă șoferii începători care nu pun semnul distinctiv pe mașină

Nerespectarea obligației de a aplica semnul distinctiv pe autovehicule și tractoare agricole sau forestiere conduse de persoane care au mai puțin de un an vechime de la dobândirea permisului de conducere constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni", se menționează în Articolul 99, OUG nr. 195/ 2002.

Începând din acest an, valoarea punctului de amendă a crescut la 165 de lei pentru sancţiunile rutiere. Astfel, șoferii începători care nu au montat semnul distinctiv pe mașină vor fi sancționați cu 2 sau 3 puncte-amendă, însemnând 330 de lei sau 495 de lei, scrie Antena 3 CNN. 

Comentarii Facebook