Ce salariu are un parlamentar în România. Deputații și senatorii se bucură și de o listă lungă de beneficii


Salariu de peste 2000 de euro pe lună, transport gratuit și diurnă de 400 de lei/zi. Nu este oferta unei multinaționale, acestea sunt doar câteva dintre avantajele pe care le au senatorii și deputații români. 

Salariul de bază pentru senatori și deputați este de 18.720 de lei brut pe lună, iar liderii de grup încasează în plus circa 2.000 de lei. Cele mai mari salarii le au președinții celor două Camere, ei încasează aproape 24.000 de lei brut pe lună, adică peste 13.000 de lei net.

Şi pentru că nu este de ajuns, la începutul anului trecut senatorii şi deputaţii și-au majorat sumele forfetare cu aproape 1.500€.

Nu e o majorare propriu-zisă de salarii, ci o sumă pe care o au la dispoziție pentru a-și finanța activitatea lunară cu tot ce implică ea - de la cheltuielile de cazare, masă și pentru amenajarea biroului, la plata propriului site și a angajaţilor. Astfel, fiecare parlamentar ajunge să ne coste 35.000 de lei - sunt bani pe care aleșîi ii pot cheltui după bunul plac, mai ales că potrivit legii 50% din suma forfetară nu trebuie justificată.

Majorarea vine în contextul în care deja veniturile parlamentarilor erau la un nivel asemănător cu cel al statelor bogate din Europa. Deşi România este a două cea mai săracă ţară din UE. Lunar - sub formă de indemnizație și sume forfetare - un parlamentar din România dispune de circa 11.500 de euro. Mai mult decât un parlamentar britanic, de exemplu, care câştigă aproape 8.000 de euro.

Pe lângă salariul propriu-zis, parlamentarii au parte și de alte numeroase beneficii. Pe lângă suma forfetară pe care o primesc lunar, aceştia pot călători gratuit cu trenurile CFR în perioada mandatului și mai beneficiază de un zbor gratuit dus-întors pe săptămână, la cel mai apropiat aeroport de circumscripția lor. De asemenea, senatorii și deputații primesc şi un telefon de serviciu cu abonament, scrie Observator

Comentarii Facebook