Miercuri 23 Aprilie

Una din cele mai cunoscute fabrici din Cluj se transformă într-o clădire de birouri ultra modernă. Lucrările sunt deja în plină desfășurare FOTO

Transformare urbană: Clădirea de cărămidă a fostei platforme Carbochim va deveni spațiu modern de birouri și servicii în cadrul RIVUS Cluj-Napoca

Una dintre clădirile emblematice ale fostei platforme industriale Carbochim din Cluj-Napoca se află în plin proces de restaurare și consolidare, fiind integrată în proiectul de regenerare urbană RIVUS. Dezvoltat de grupul IULIUS, acest proiect vizează revitalizarea unei zone extinse de 14 hectare din Piața 1 Mai, oferind spații moderne cu funcțiuni diverse.

Lucrările de restaurare a fostei clădiri administrative, recunoscută pentru fațada sa din cărămidă roșie, au început în a doua jumătate a anului 2024. Construită în 1952 și având o suprafață utilă de 2.320 mp, distribuită pe patru niveluri, clădirea va păstra elementele sale arhitecturale originale, fiind transformată într-un spațiu destinat birourilor și serviciilor.

Analizele realizate asupra întregii platforme industriale au arătat că doar două clădiri vor putea fi restaurate: cea administrativă și una dintre hale, recunoscută pentru arhitectura sa distinctivă cu arcade. Evaluările au fost efectuate utilizând tehnici moderne precum scanări 3D, testări structurale și materiale, dar și analize istorice pentru a asigura siguranța și păstrarea valorii ambientale a acestor construcții.

Cladirea administrativa Carbochim. before..JPG

Lucrările avansează conform planului la fosta clădire a Carbochim Cluj

Vlad Samoil, project manager RIVUS, a explicat că: „Clădirea administrativă a fost construită începând cu anul 1949. Fiind o clădire veche, am realizat mai multe studii, împreună cu Universitatea Tehnică București și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar rezultatul a încadrat-o în clasa de risc seismic 1. Astfel, s-a luat decizia imediată de întrerupere a activității, odată cu relocarea producției fostei fabrici Carbochim în noile clădiri de pe bulevardul Muncii și strada Orăștiei, și s-a demarat proiectul tehnic de consolidare. În cadrul procesului de renovare a vechii clădiri administrative, lucrările avansează pe etape pentru realizarea structurii de rezistență, scopul fiind cel de a transforma clădirea într-un spațiu sigur și funcțional, păstrând totodată patrimoniul arhitectural al zonei. Prin acest demers, ne propunem să garantăm nu doar siguranța, ci și revitalizarea valorii simbolice a acestei clădiri pentru comunitate.”

Conform autorizației de construire obținute în iunie 2023, restaurarea clădirii include recompartimentarea interioară, tratamente speciale pentru conservarea materialelor și lucrări ample de consolidare. Finalizarea acestora este estimată pentru sfârșitul lunii octombrie 2025, incluzând recondiționarea fațadei, refacerea acoperișului și înlocuirea tâmplăriei. „Aceste lucrări sunt parte dintr-un proiect care își propune să aducă clădirea la standarde moderne, păstrând în același timp simbolistica sa pentru istoria industrială a Clujului”, a mai adăugat Vlad Samoil.


Cladire administrativa 2.jpg

Cladire administrativa 3.jpg

RIVUS: Un proiect de anvergură pentru Cluj-Napoca

Investiția de peste 500 de milioane de euro realizată de IULIUS și Atterbury Europe are ca obiectiv reconversia fostei platforme industriale într-un hub urban modern. RIVUS va include cea mai mare suprafață de retail din România – 145.000 mp –, un parc generos de 52.000 mp cu 700 de copaci maturi, dar și spații de entertainment și culturale. Printre facilități se numără și două clădiri industriale transformate în spații culturale și birouri, un centru de live arts, o sală de spectacole și concepte de entertainment adaptate tuturor vârstelor.

Proiectul se află în etapa de obținere a autorizației de construire, după ce în august 2024 Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat de Consiliul Local. Cu infrastructură modernizată, inclusiv un pod rutier și două pasarele pietonale peste Someș, RIVUS promite să devină un reper al dezvoltării urbane din Cluj-Napoca.


Cladire administrativa 1.jpg

Comentarii Facebook