Miercuri 24 Aprilie

Tipuri de mobilă de bucătărie: Care e cel mai potrivit pentru tine?


Mersul la cumpărături pentru mobila de bucătărie nu este o activitate tocmai plăcută. Există multe lucruri ce trebuie luate în considerare, bucătăria fiind una din camerele în care, dacă suntem în mod special pasionați de gătit, petrecem destul de mult timp. Fie că alegem mobila înainte sau după ce alegem electrocasnicele, acestea trebuie să se completeze armonios, formând un întreg. Fie că vorbim despre o renovare sau o casă nouă pe care o mobilăm, trebuie să ținem cont de stil, culoare și suprafața pe care o avem la dispoziție, dar și de distribuirea mobilierului.

Iată câteva moduri prin care putem mobila bucătării în așa fel încât să utilizăm cât mai bine spațiul pe care îl avem la dispoziție, iar distribuirea mobilierului să se preteze nevoilor noastre:

Mobilă bucătării în formă de ”L”

Poate cea mai practică și utilizată formă de a mobila bucătării este cea de ”L”. De obicei, acest stil de plasare a mobile presupune un perete cu latura mai lungă, preferabil mai mare de 3 metri. Acest tip de bucătărie este ergonomică și spațioasă. Totul este la îndemână, iar spațiul de lucru este generos. Încercați să poziționați frigiderul și spațiile de depozitare la baza ”L”-ului împreună cu plita, iar în vârful ”L”-ului plasați chiuveta și, eventual, mașina de spălat vase.  Acest mod de a mobila bucătării se pretează pentru spațiile generoase, pentru spațiile restrânse fiind necesar un colțar cu mecanism ce mărește spațiul de depozitare.

Mobilă bucătării pe un singur perete

Acest tip de distribuire a mobilei de bucătărie este cel mai des întâlnită. Sunt acele bucătării în linie, utilizate mai ales în spațiile mici și înguste. Acest tip de mobilă de bucătărie este compactă și funcțională, dar presupune o organizare mult mai atentă a spațiilor de depozitare în așa fel încât aceasta să nu devină un impediment în timpul gătitului. De obicei, în astfel de bucătării, masa cu scaunele se află în aceeași încăpere, aceasta fiind folosită ca blat de lucru la nevoie. Căutați acest gen de   mobilă bucătării, atunci este ideal să achiziționați un aragaz cu cuptor încorporat sau să plasați cuptorul sub plită pentru a economisi spațiu. 

Mobilă bucătării cu insulă

Noile viziuni asupra distribuirii spațiului au avut un impact și asupra mobilierului de bucătărie. Odată cu deschiderea spațiului de gătit către cel de luat masa sau chiar către living a introdus un nou tip de bucătărie, cea cu insulă. A mobila bucătării cu insulă a devenit mult mai ușor datorită apariției hotelor insulare și a electrocasnicelor încorporabile ce pot fi plasate oriunde. Pe lângă faptul că acest tip de mobilă îți permite să îți aranjezi după bunul plac bucătăria, îți conferă și senzația de spațios și organizat, delimitând totuși bucătăria de celelalte spații.

Mobilă bucătării în formă de ”U”

Bucătăriile în formă de ”U” sunt cele ce conferă, probabil, cel mai mult spațiu de lucru și de depozitare.  Pentru acest tip de mobilier este important ca latura, la bază, să fie de minimum 2 metrii pentru ca mobilierul să fie practic, iar gătitul să fie facil. Și în acest caz este important să acordați atenție modului în care distribuiți aragazul, frigiderul și chiuveta, în așa fel încât să creați un circuit productiv. Singurul dezavantaj al unei bucătării de acest gen este că necesită relativ mult spațiu.

Comentarii Facebook