Sambata 12 Octombrie

Tinerii ar putea fi scutiți de taxe și impozite în primii doi ani de angajare. Scopul: reducerea șomajului care este foarte mare printre tineri


Modificarea Codului Fiscal pentru a încuraja tinerii să intre pe piața muncii a fost propusă de un grup de parlamentari. Politicienii doresc să implementeze mai multe măsuri, printre care se numără anumite scutiri de taxe și contribuții pentru tinerii la început de carieră. 

Potrivit analizei incluse în expunerea de motive a proiectului, șomajul în rândul tinerilor este semnificativ mai mare decât media națională. De exemplu, în martie 2024, rata șomajului pentru tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani a fost de 20,5%, comparativ cu 5,4% pentru populația generală în mai 2024. Problema este cauzată de lipsa de experiență a tinerilor, dificultăți în găsirea unui loc de muncă și discrepanțe între studiile absolvite și cerințele de pe piața muncii, potrivit dcnews.

Tinerii care își încep activitatea profesională pentru prima dată ar fi scutiți de plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale timp de 24 de luni, dar doar pentru veniturile ce nu depășesc salariul minim brut pe economie.

Elevii, ucenicii și studenții care câștigă bani din muncă, inclusiv din stagiile de practică, ar beneficia de scutiri de impozit pe venit. De asemenea, aceștia ar fi scutiți de contribuțiile de sănătate și ar avea reduceri ale contribuțiilor sociale dacă lucrează cu normă parțială.

Elevii, ucenicii și studenții care lucrează cu normă parțială ar avea dreptul la o reducere a contribuțiilor sociale. De asemenea, ar beneficia de scutiri de taxe timp de 24 de luni de la prima lor angajare, dacă veniturile sunt sub salariul minim brut pe economie.

Parlamentarii speră că aceste modificări vor reduce șomajul în rândul tinerilor, le vor oferi acestora mai multe oportunități de muncă și vor îmbunătăți integrarea lor pe piața muncii. De asemenea, măsurile ar putea încuraja tinerii să participe la stagii de practică și ucenicie, îmbunătățind astfel pregătirea lor profesională și reducând discrepanțele dintre educație și cerințele pieței de muncă, conform aceleași surse menționate anterior.

 Propunerea a fost recent depusă la Senat și vizează modificarea Legii nr. 227/2015, cunoscută sub numele de Codul Fiscal.


Comentarii Facebook