Luni 30 Ianuarie

Terenul fabricii Armătura este vizat de rechinii imobiliari, dar are probleme de mediu


Marea bătălie și ultima pentru domeniul imobiliar de pe fosta platformă industrială a Clujului se dă pentru terenurile din zona Gării CFR Cluj. 

Este vorba despre fabrici precum Armătura, care are probleme de mediu, dar și Unirea, Tehnofrig și 16 Februarie. Una dintre aceste fabrici a fost deja cumpărată, pentru alte două există oferte și discuții iar pentru a patra, poziția proprietarilor este de a nu vinde.

Radiografia făcută pe acest domeniu de către specialiștii imobiliari arată că terenurile în zonă valorează multe milioane de euro.

Fabrica Unirea este vândută cu 18 milioane de euro. De curând, terenul fostei fabrici Unirea din Cluj-Napoca, situat în zona de est a Clujului, mai exact în Piața 1 Mai, a fost vândut de către proprietar, omul de afaceri Ioan Bene, către un fond de investiții din Norvegia, cu suma de 18 milioane de euro. În această afacere imobiliară, susțin surse autorizate, cele două clădiri de birouri cu patru etaje, aflate la intrare pe terenul respectiv au rămas în proprietatea lui Ioan Bene. În zonă ar urma să se construiască mai multe imobile cu funcțiuni mixte, locuințe și spații de birouri, cu 25 de etaje. Aceleași surse susțin că ar urma să fie construit un complex imobiliar cu opt blocuri turn, care va schimba zona, care în prezent este plină cu ruinele fostei fabrici comuniste.

Fabrica Armătura erste curtată puternic de cumpărători, dar are probleme de mediu.

Următoarea afacere uriașă, pentru care se duc negocieri intense, în aceste zile, este zona fabricii Armătura din Cluj-Napoca, aflată în nordul orașului, la 200 de metri de Stația CFR Cluj, zonă foarte bună. Discuția se poartă între proprietarul fabricii, o societate din Austria, cu mai multe persoane interesate care vor să construiască blocuri de locuințe și clădiri de birouri. Terenul are patru hectare și, potrivit surselor, are anumite probleme de mediu, aici funcționând pentru mai bine de 50 de ani două turnătorii de fontă și alamă. Potrivit unor surse oficiale, societatea a notificat Agenția pentru Protecția Mediului Cluj cu privire la faptul că a închis cele două turnătorii și că reziduurile din zonă au fost, dar și că vor fi valorificate, fără a se menționa modalitatea exactă.

Oficialii susțin că pentru schimbarea destinației terenului din zonă industrială, în zonă de locuit, va fi nevoie de un proiect de dezafectare, care ar presupune decontaminarea zonei și urmarea unui plan de monitorizare care se întinde pe perioada chiar și a zece ani.

Fabrica 16 Februarie stă pe o mină de aur, pe un teren foarte atractiv. 

Compania de reparații material rulant are un teren foarte mare în zona Gării CFR Cluj, estimat la 12 hectare. Societatea funcționează la capacitate maximă, susțin surse autorizate, dar are și terenuri disponibile, pretabile pentru construcția de blocuri cu regimuri de înălțime mari, pornind de la zece etaje. Din acest motiv, au existat deja mai multe oferte generoase, pentru cumpărarea unei bucăți din terenul de 12 hectare. De exemplu, un important om de afaceri clujean, a oferit pentru trei hectare de teren, suma de nouă milioane de euro, ofertă refuzată de acționarul majoritar.

A patra societatea comercială, Tehnofrig, care are un teren estimat la nouă hectare, se va transforma într-un amplu proiect imobiliar, aceasta fiind deținută de importanță oameni de afaceri și bancheri din Cluj-Napoca. Din terenul inițial, de 19 hectare, pe o bună bucată a fost construit magazinul Dedeman.

Comentarii Facebook