Taxe și Impozite 2024: Cât vor plăti românii la vânzarea unui imobil


Viața devine tot mai dificilă pentru cetățenii români, iar cei care își propun să-și cumpere o locuință vor trebui să se pregătească pentru un cost suplimentar semnificativ, în valoare de câteva mii de euro.

Costurile de trai continuă să înregistreze o creștere pentru români, iar cei interesați să-și procure o locuință vor fi puși în fața unei cheltuieli suplimentare, estimată la câteva mii de euro.

An de an, contribuțiile către stat cunosc o creștere constantă, determinând astfel cetățenii români să alocate sume mai mari pentru impozitele asociate locuințelor, autoturismelor sau terenurilor.

De asemenea, tarifele pentru locurile de parcare vor fi majorate cu aproape 14%, urmând rata inflației din anul precedent. Această măsură a fost deja implementată în toate marile orașe încă de la sfârșitul anului trecut.

În ceea ce privește impozitul la vânzarea unui imobil în 2024, pentru o garsonieră, acesta va crește de la 144 de lei la 164 de lei pe an, în timp ce pentru un apartament cu două camere, taxele vor crește cu 30 de lei, ajungând la 220 de lei. În cazul unui apartament cu trei camere, suma va depăși 330 de lei anual.

Proprietarii de autoturisme cu o capacitate cilindrică de până în 1.600 cm cubi vor plăti aproximativ 60 de lei, în timp ce impozitul pentru autoturismele de 2.000 cm cubi va atinge suma de 250 de lei. Cei care dețin mașini puternice vor fi supuși unei taxe anuale de aproape 3.000 de lei, cu costuri de aproximativ 350 de lei în periferia Capitalei și 700 de lei în zona centrală.

În continuare, cei care își achită obligațiile fiscale în primele trei luni ale anului vor beneficia de o reducere de 10%.

În ultima lună a anului 2023, mulți români s-au grăbit să semneze precontracte pentru apartamente noi, beneficiind astfel de cota redusă de TVA. Pentru prima locuință cu o valoare sub 120.000 de euro, TVA-ul este de 9%, dar crește la 19% pentru a doua locuință și pentru proprietățile care depășesc pragul de 120.000 de euro.

De exemplu, pentru o diferență de preț de doar 3.000 de euro la un apartament, un român plătește cu peste 12.000 de euro mai mult TVA.

O modalitate de a evita aceste taxe este achiziționarea directă a locuinței de la proprietar. Alternativ, pentru a beneficia de scutiri de la plata impozitului, se poate opta pentru achiziționarea locuinței prin intermediul unei firme.

Persoana juridică trebuie să fie plătitoare de TVA pentru a beneficia de taxare inversă, adică pentru a evita plata TVA-ului. Dacă persoana juridică nu este plătitoare de TVA, va achita TVA conform legii”, a explicat Georgiana Dumtirana, reprezentant al unui dezvoltator imobiliar.

"Cumpărarea unei locuințe noi reprezintă cea mai bună investiție în acest moment, deoarece prețurile sunt în creștere și niciodată în scădere”, recomandă Cătălin Angheluță, agent imobiliar.

În Cluj-Napoca, prețurile pentru locuințe încep de la 50.000 de euro pentru o garsonieră și ajung la peste 150.000 - 170.000 de euro pentru un apartament cu 3 camere.

Comentarii Facebook