TAXA AUTO: Nu mai pot fi vandute masinile fabricate inainte de 2005


Masinile fabricate mai devreme de anul 2005 nu vor mai putea fi vandute potrivit noii taxe de poluare auto.

Constantin Stroe, membru al Consiliului Director al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile si vicepresedinte al companiei Dacia, a declarat ca aceasta lege este una buna, chiar daca afecteaza circa un milion de posesori de masini foarte vechi.

"Prima consecinta a noii legi este ca circulatia (vanzarea-cumpararea) automobilelor foarte vechi, cele fabricate pana in anii 2004-2005, se va bloca. Practic, un posesor de automobil foarte vechi, intre varianta de a-l duce la REMAT in programul Rabla sau a-l vinde, va apela la prima varianta pentru ca este mai convenabila pentru toata lumea", a sublianiat Stroe, pentru Agerpress.

Legea va stimula vanzarea automobilelor noi, cu grad de poluare foarte mic. "In sfarsit, Romania aplica pentru prima data sloganul european poluatorul plateste - poluezi putin platesti putin, poluezi mult platesti mult (...) in Romania, in anii buni, s-au vandut 350.000-400.000 masini, din care 65% masini second-hand vechi. Spre exemplu, Bucurestiul a devenit un oras 'in ceata' (din cauza poluarii - n.a.). Cei 200.000-250.000 de romani care nu mai pot sa vanda si sa cumpere masini foarte vechi vor fi nemultumiti, dar marea majoritate, peste 20 de milioane de romani, ar avea de suferit daca nu stimulam aparitia pe piata a automobilelor cu grad de poluare foarte mic", a mai afirmat acesta.

Noua lege a fost initiata de Ministerul mediului, dupa ce Curtea Europeana de Justitie a declarat vechea taxa auto ca fiind discriminatorie. Actul normativ a fost publicata, marti, in Monitorul Oficial, fiind apoi aprobate si normele de aplicare.

Comentarii Facebook