Tarif zilieri 2023: Cât câştigă un zilier în România și care este indemnizația minimă pe oră


Potrivit Legii nr. 52/2011, pentru activităţile desfăşurate ocazional, zilierii au dreptul la o remunerație zilnică brută, care nu poate fi mai mică decât valoarea salariului minim. Așadar, beneficiarii lucrărilor realizate de zilieri au obligaţia, prin lege, de a le acorda acestora o remunerație zilnică brută, care poate creşte anual, în funcţie de salariul minim.

Mai clar, în 2023, beneficiarii unei activităţi trebuie să-i plătească pe zilieri cu 18,145 lei/oră, conform HG 1447/2022.

Activităţile care pot fi realizate de zilieri sunt stabilite prin Legea nr. 52/2011, iar implicarea zilierilor în lucrări care nu sunt prevăzute de lege conduce la sancţionarea beneficiarilor cu amendă cuprinsă între 10.000 si 20.000 lei, precizează avocatnet.ro.

Mai mult, beneficiarii muncii ziliere trebuie să achite impozitul pe venit (cotă 10%), dar şi o contribuţie pentru pensii (cotă 25%). Totodată, prin Legea 52/2011, zilierii nu pot avea calitatea de asigurat, fiind posibil doar dacă acesta optează pentru înregistrarea în sistemul public de sănătate. De asemenea, beneficiarul activităţii realizate de zilier este obligat să înregistreze, la începutul zilei de lucru, datele de identificare ale acestuia în Registrul electronic de evidenţă a zilierilor.

Comentarii Facebook