Fara subventii, fermele vor da faliment in 2010

Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR) crede ca fermele vor da faliment in acest an daca bugetul Ministerului Agriculturii nu va fi majorat.

 

Mircea Ciurea sustine ca bugetul din acest an nu poate acoperi integral plata subventiilor restante din 2009 si a celor din 2010. Fermierii mai au de incasat din subventiile de anul trecut 371 de lei/cap de bovina si 29 de lei/cap de oaie. In noiembrie anul trecut, pentru ca nu au mai existat bani pentru achitatarea subventiilor, autoritatile le-au eliberat fermierilor adeverinte cu care sa isi poata lua credite de la banci. In luna februarie, APIA trebuie sa platesca bancilor creditele contractate de fermieri.

 

"Banii abia ajung pentru plata subventiilor restante. Despre cele pe 2010 nici nu poate fi vorba. Daca nu primim subventii, fermele vor da faliment in acest an", a declarat Mircea Ciurea, presedintele FCBR.

 

Si presedintele Agrostar, Stefan Niculae, a atras atentia asupra pericolului. El sustine ca 70 la suta din exploatatiile agricole se vor inchide si 10.000 de oameni vor intra in somaj.

 

"Potrivit proiectului de buget pentru 2010 suma totala propusa este de 9,087 de miliarde de lei, respectiv 1,69% din PIB, din care 5,43 miliarde reprezinta fonduri din bugetul de stat, restul fiind asigurat din resurse externe. Din total, circa 2 miliarde de lei sunt destinate pentru acordarea ajutoarelor de stat, insa 1,8 miliarde de lei reprezinta sume restante pentru anul 2009", declara in urma cu cateva zile Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii.

Comentarii Facebook