Miercuri 20 Februarie

STUDIU IRES: Doi din zece români pleacă undeva de 1 mai


Institutul Român pentru Evaluare și Strategie - IRES a realizat o radiografie a atitudinii românilor față de muncă și a modului în care aceștia sărbătoresc ziua de 1 Mai.

Doi din zece români vor pleca undeva în perioada 1 Mai - Paști, majoritatea optând pentru a merge în țară, în vizită la rude și prieteni (54%), la munte în România (35%) sau la țară (34%).

41% dintre cei chestionați spun că vor ieși la iarbă verde de 1 Mai, 38% vor pregăti cu această ocazie mici, 52% vor face grătare

În ceea ce privește bugetul de 1 mai, pentru majoritatea românilor este unul modest: unul din 3 respondenți alocă până în 100 de lei, 27% spun că au alocat cel mult 199 lei, 17% declară că suma alocată este de maxim 299 lei. Doar 5% susțin că au alocat peste 600 de lei . 8% dintre participanții la studiu nu au alocat un buget pentru 1 Mai.

Peste jumătate dintre români (54%) obișnuiesc să sărbătorească 1 Mai, iar cei mai mulți dintre ei petrec această zi fie acasă (39%), fie la iarbă verde (39%), cu familia apropiată (54%), în compania prietenilor (25%) sau cu familia extinsă (17%)

Pentru o treime dintre participanții la studiu (35%) 1 Mai semnifică Ziua Muncii, dar pentru 13% această zi este doar ”zi liberă”, 10% spun că este o zi obișnuită, normală, pentru 9% nu are nicio semnificație, iar pentru 7% este o zi de odihnă/relaxare

Aproape jumătate dintre cei chestionați cred că 1 Mai nu și-a mai păstrat, în ultimii ani, semnificația de Zi a Muncii, iar peste jumătate cred că 1 Mai se sărbătorea mai frumos înainte de 1989 decât în prezent

Unul din 10 români nu consideră potrivit ca Ziua Muncii să fie sărbătorită printr-o zi liberă și peste jumătate dintre aceștia cred că această zi ar trebui sărbătorită prin muncă.

Studiul IRES a fost realizat pe un eșantion de 1.689 indivizi de 18 ani și peste.

Comentarii Facebook