Marti 26 Septembrie

Societatea Energobit, preluată de un fond de investiții polonez și BERD

 

Acționarul majoritar al societății Energobit va deveni de la finele lunii martie 2013 fondul de investiţii polonez Innova Capital. De asemenea, și Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este interesată de acțiuni. 

 

Tranzacția se va realiza in mai multe etape și constă dintr-o combinație de investiții în acțiuni și creșteri de capital, care se va finaliza la sfârșitul trimestrului I 2013, după obținerea avizelor legale, Innova Capital devenind acționar majoritar. Perimetrul tranzacției cuprinde activitățile de bază, dar nu cuprinde firmele din domeniul furnizării de energie și dezvoltării de proiecte de energie regenerabilă. Valoarea tranzacției este confidențială.

 

Grupul EnergoBit a fost înfiinţat în 1990 de antreprenorii clujeni Ştefan Gadola, Ioan Socea şi Péter Pál, iar anul acesta estimează o cifră de afaceri de 160 de milioane de euro, în creştere cu peste 10% faţă de 2011.

 

EnergoBit este un grup de firme cu o poziţie extrem de solidă pe una dintre cele mai dinamice pieţe din România, dar şi din Europa, cea a energiei. Cum energia este unul din sectoarele strategice de investiții pentru Innova, dorim să sprijinim managementul actual pentru a dezvolta mai departe afacerea, în parteneriat cu BERD și cu fondatorii. În plus, am apreciat calitatea acționariatului, managementului şi specialiştilor EnergoBit şi suntem convinşi că parteneriatul lansat astăzi va fi reciproc avantajos, atât pentru investitori, cât şi pentru companie”, a declarat Andrzej Bartos, Managing Partner, Innova Capital.

 

Este un moment extrem de important pentru noi toți si o mândrie că Innova si BERD vor face parte din acționariatul EnergoBit. Aportul de capital al celor doi noi acționari va fi utilizat pentru dezvoltarea unor noi game de produse și servicii, precum și pentru dezvoltarea afacerilor. Astfel grupul EnergoBit va deveni cu certitudine o companie mai puternică și mai importantă, nu numai in România dar și în străinatate. Obiectivul nostru strategic este cel de a deveni un leader regional pe piața pe care activăm. Vom rămâne acționari semificativi, vom fi și pe viitor foarte implicați în companie, atât în activitatea operațională cât și în dezvoltarea strategică”, a declarat Ioan Socea, unul din fondatorii EnergoBit.

 

Fondatorii EnergoBit au fost asistați in aceast proiect de PwC România şi firma corespondentă de avocatură D&B David şi Baias. Acestea au oferit servicii integrate de asistență, implicând consultanţă juridică, fiscală, servicii de M&A şi managementul  întregului proiect.

 

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este o instituţie financiară internaţională fondată în 1991, având drept acţionari 63 de state membre, plus Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii, care derulează proiecte de finanţare din Europa Centrală şi Balcanii de Vest până în Asia Centrală.

 

Fondul polonez de private equity Innova Capital a fost creat în 1994, fiind printre primele fonduri de capital de risc integral privat constituite în regiune. În cei 18 ani de activitate, Innova Capital a investit peste 500 de milioane de Euro în 40 de companii din 10 ţări din Europa Centrală şi de Est. În România, fondul controlează companiile La Fântâna, Provus şi Romcard.

Comentarii Facebook