Școala începe cu tăieri la Educație! Dispar peste 1800 de laboratoare de informatică și numărul microbuzelor verzi se înjumătățește


Mai multe noțiuni ale planului „România educată”, finanțat prin PNRR, au fost modificate de Ministerul Educației. Astfel se reduc semnificativ numărul laboratoarelor de informatică plănuite, fiind eliminate peste 1800. Și jumătate dintre microbuzele electrice școlare, prevăzute în PNRR sunt scoase din plan, informează Edupedu.ro

Există și vești bune însă, apare în plan dotarea cu mobilier a 10.000 de clase în plus, față de varianta inițială a proiectului. 

De asemenea,  330 de școli au fost eliminate din Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS). Așadar doar 2170 de școli cu risc ridicat de abandon școlar, din cele 2500 prevăzute inițial, vor beneficia de sprijinul proiectului. 

1.810 școli, din lista inițială de minimum 5.200, nu vor mai fi echipate cu laboratoare de informatică. Propunerea Ministerului Educației a fost argumentată prin faptul că față de momentul 2021 când a fost scris PNRR, standardele minimale de dotare aprobate și costurile echipamentelor prevăzute în acestea au crescut cu 34,8%, iar în loc de 18.385 de euro cât era în 2021 estimat costul cu dotarea unui laborator de informatică, acum ar fi 24.783 de euro.

Peste 10% (31.596 de m2 ) din suprafață școlară care ar fi trebuit să beneficieze de renovare structurală pentru asigurarea sustenabilității (total 300.000 m2) a fost eliminată din planul inițial, iar suprafața școlilor verzi care ar fi trebuit să fie construite de la zero a fost redusă și ea. 

 De la cele 3.200 de microbuzele școlare electrice destinate transportului elevilor din localitățile izolate din zonele rurale, câte erau în PNRR, acum Ministerul Educației a solicitat să mai rămână doar 1.600.

Proiectul nou prevede și o inițiativă pozitivă, reducerea numărului de ani la 5 pentru școlile care vor să își mobileze clasa. Proiectul inițial prevedea faptul că școlile care nu și-au mai schimbat mobilierul de 10 ani pot să aplice pentru bani europeni pentru schimbarea acestuia. Termenul fiind redus la 5 potrivit noilor modificări. 


Comentarii Facebook