Schema prin care unele mame primeau 30.000 de lei în doar 4 luni, după naștere. Guvernul a schimbat legea după o gaură la buget de aproape 150 de milioane


Indemnizaţia, care este accesibilă doar femeilor fără un loc de muncă, este considerată discriminatorie, chiar dacă banii primiţi sunt mult mai puţini decât până acum. După o gaură la buget de aproape 150 de milioane de lei doar în 2022, Guvernul a modificat o lege care până la jumătatea lunii martie a permis mămicilor să primească şi 30.000 de lei în doar patru luni. 

Până acum, dacă o femeie fără venituri sau cu venituri extrasalariale încheia cu CAS un contract de asigurare pentru sarcină și lăuzie, pentru care achita timp de șase luni puțin peste 1.400 de lei în total, avea posibilitatea ca după naștere să primească o sumă de 50 de ori mai mare. Astfel, numai în anul 2022 au fost încheiate peste 3.200 de astfel de contracte, iar suma plătită de stat pentru aceste indemnizaţii a fost de aproape 150 de milioane de lei, scrie Observator.

Nivelul salariului minim brut era mai mic, ăsta e motivul pentru care abia din 2022 s-a resimţit şi din 2022 a devenit acest apetit pentru astfel de contracte. În anul 2020 avem undeva la 1200 de astfel de contracte încheiate la valoarea maximă, iar în anul 2022 a crescut până la de trei ori deoarece şi nivelul salariului minim brut pe ţară a crescut. Se crea cumva o discriminare între persoanele salariate, care nu aveau cum să încheie un astfel de contract şi cele care erau la acel moment fără venituri”, transmite Larisa Mezinu, CNAS.

În martie legea a fost modificată, astfel că atât valoarea contribuţiei, cât şi cea a indemnizaţiei au scăzut. Conform noilor reglementări, care sunt deja în vigoare începând cu data de 16 martie, persoanele care vor să încheie un astfel de contract de asigurare o pot face dacă în fiecare lună, timp de 6 luni, contribuie cu 90 de lei pentru o indemnizaţie de peste 20.000 de lei pentru cele patru luni de plată. 

Modificarea legii nu afectează acele contracte pentru care a început deja plata indemnizaţiei. Persoanele care sunt însă în lunile de contribuţie vor plăti de luna viitoare conform noii legi - 90 de lei pe lună, iar valoarea indemnizaţiei va fi calculată în funcţie de valoarea contribuţiei. 

Comentarii Facebook