Ministrul Boloș anunță o posibilă „revizuire” a salariilor bugetarilor: Ori tăiem salariile, ori reducem numărul de angajaţi la stat


Marcel Boloș a făcut recent un anunț care le-a dat fiori românilor care lucrează la stat, acum, înainte de sărbători. Salariile ori trebuie scăzute, ori trebuie redus numărul bugetarilor. Întrebat când se va lua o astfel de decizie la nivelul Guvernului, Marcel Boloş, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a oferit explicaţii.

Aș vrea doar să separăm problema reducerii de cheltuială de 20 miliarde de lei, pentru că responsabilitatea este a Ministerului Finanțelor în ceea ce privește propunerile de reducere de cheltuială cu care vor veni de ceea ce avem scris în Planul Național de Redresare și Reziliență pentru legea cadru de salarizare a bugetarilor, care este un jalon care presupune la rândul lui o serie de condiții și o serie de constrângeri pe care ni le-am asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență", a spus Marcel Boloş, la Antena 3 CNN.

Ce pot să confirm este că avem aceste cerințe privind sustenabilitatea și aceste cerințe privind revizuirea coeficienților de ierarhizare care poate însemna plusuri pentru unele categorii de bugetari sau minusuri pentru alte categorii de bugetari. Oricum, coordonatorul de reformă și investiții pentru acest jalon este Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și eu sunt convins că vor veni cu o propunere de validare a jalonului așa cum a făcut-o pentru pensiile speciale, urmează pentru sistemul de pensii generale și toate cele trei reforme cu greutate pentru ceea ce înseamnă sustenabilitate", a mai spus ministrul.

Citește și: România, campioană în UE la cheltuielile cu salariile bugetarilor. Unde se află cele mai multe posturi la stat

Revizuire a salariilor în sistemul bugetar sau o potențială reducere a numărului de bugetari

Noi avem acum în momentul de față o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar de în jur de 110 miliarde lei. Condiția pe care noi o avem, impusă în Planul Național de Redresare și Reziliență este cea referitoare la sustenabilitate, având în toate experiența și să zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale și modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibile că ne îndreptăm fie o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit.

Avem și varianta în care, să zicem, avem o mai bună colectare la veniturile fiscale pe care le gestionăm sau o revizuire a politicii fiscale a României. Dar trebuie să fim foarte prudenți, pentru că și recentele declarații privind faptul că trebuie să ia de cheltuieli de 20 de miliarde de lei ne duce ușor spre aceste reforme pe care Comisia, pe bună dreptate, spune nu aveți bani, deci implementați reformele", a spus Marcel Boloş, vineri, pentru sursa citată.

Comentarii Facebook