Salariul minim european va fi introdus în acest an în România


Salariul minim european devine obligatoriu pentru toate țările din Uniunea Europeană. Cel mai târziu ar trebui să intre în vigoare în 15 noiembrie.

În România, salariul minim european intră în vigoare la 1 iulie. Atunci, acesta va crește de la 3300 lei brut la 3700 lei brut.

În această vară va fi, așadar, atins obiectivul european care spune că cei mai săraci angajați trebuie să fie plătiți cu cel puțin jumătate din salariul mediu pe economie. Iar câștigul salarial mediu luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei.

Ministerul Muncii lucrează la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Odată ce directiva este transpusă, firmele și angajații plătiți cu salariul minim pe economie vor ști care sunt majorările care trebuie aplicate, scrie economedia.ro.

UE a recomandat două formule de calcul pentru ca România să se alinieze venitului minim european, iar România va avea trei variante în aplicarea noilor măsurile legislative.

Varianta 1: În România, câștigul salarial mediu brut ajunge la suma de 6.400 lei, adică 3.974 lei valoare netă, cât primește „în mână” angajatul. Însă, potrivit datelor, acesta ajunge să fie mai mare de la lună la lună. Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent în România pentru o persoană e de 2.708 lei pe lună. Iar salariul lunar minim brut acordat este de doar 3.300 lei, potrivit România TV. Conform specialiștilor, dacă azi venitul minim european s-ar determina în funcție de coșul de consum zilnic pentru un trai decent, venitul net minim garantat în România ar trebui să fie mai mare cu cel puțin 800 lei net.

Varianta 2: Mai departe, în cazul în care venitul minim garantat în țara noastră ar trebui să se calculeze având după echivalentul a 50% din câștigul mediu brut pe economie, decalajul s-ar majora cu încă aproximativ 500 lei net. Astfel, venitul minim garantat în România ar trebui să crească cu aproximativ 1.300 lei.

Varianta 3: A treia variantă este propusă de echipa de la INS (Institutul Național de Statistică). Este vorba ca salariul minim brut să se ajusteze în funcție de rata inflației. Pe acest principiu, la o inflație de 7%, salariul ar crește cu minim 200 de lei, în acest an.

Comentarii Facebook