Salariul minim va crește din nou de la 1 iulie 2024, la 3700 lei. Guvernul vrea tot mai mulți bani la buget de la privați


Salariul minim brut pe țară va crește de la 3300 la 3700 lei brut


Salariul minim brut pe țară va crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu după ședința Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. Aceasta reprezintă o creștere de 12,12%, ceea ce înseamnă o majorare netă de 242 de lei pentru angajați.

În cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria, la care au participat reprezentanții sindicatelor și patronatelor, s-au discutat contextul și efectele acestei majorări. Premierul Ciolacu a subliniat că majorarea salariului minim și păstrarea facilității fiscale de 200 de lei scutiți de taxe până la sfârșitul anului sunt măsuri menite să protejeze puterea de cumpărare a angajaților cu venituri mici, mai ales în contextul inflației.

„Creșterea veniturilor și protejarea puterii de cumpărare sunt linii de acțiune pe care le urmărim permanent la nivelul Guvernului. Așa cum am stabilit împreună cu sindicatele și patronatele încă de la sfârșitul anului trecut și am reconfirmat astăzi, în reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, vom majora la 3.700 salariul minim brut pe țară garantat în plată, începând cu 1 iulie. Totodată, vom menține până la sfârșitul anului facilitatea celor 200 de lei netaxabili la salariul minim, ceea ce, împreună cu eforturile de reducere a inflației, protejăm puterea de cumpărare a angajaților cu venituri mici”, a declarat Marcel Ciolacu.

Pe lângă majorarea salariului minim, în cadrul întâlnirii au fost abordate și alte subiecte importante, cum ar fi asigurarea forței de muncă necesare, atragerea fondurilor disponibile pentru România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și decuplarea punctului de amendă de valoarea salariului minim pe economie.

Premierul susține că aceste măsuri sunt parte dintr-un efort mai amplu de a sprijini angajații și de a stimula economia, într-un context economic dificil marcat de inflație și de provocări pe piața muncii. În realitatea, însă, aceste majorări ale salariului minim înseamnă o presiune tot mai mare pe companiile private, care plătesc taxe din ce în ce mai mari la stat.


Comentarii Facebook