Salariile profesorilor vor crește, a anunțat Sorin Cîmpeanu. Când ar urma să intre în vigoare majorările


Prima ședință de Guvern, după demiterea Cabinetului Cîțu din Parlament, a venit cu promisiuni de salarii mai mari pentru profesori. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că veniturile dascălilor vor crește, de la 1 ianuarie, anul următor, cu 8%.

Mai mult decât atât, au fost aprobate și burse mai mari pentru elevi. Acestea vor crește cu sume cuprinse între 200 și 500 de lei pentru fiecare elev în parte. Ministrul vrea să reducă, astfel, abandonul școlar. 

Pe lângă creșterea salariilor profesorilor, ministrul Educației dorește și o majorare diferențială a veniturilor, în funcție de mediul în care dascălii predau. 

Majorarea salariilor, discutată împreună cu Ministerul Muncii și sindicatele, vizează creșterile de 8% începând cu 1 ianuarie. 

O nouă lege a Educației, alături de o nouă lege a salarizării, va implementa un sistem de salarizare fără doar și poate mai atractiv și diferențiat în funcție de performanța profesorilor, de mediul în care activează, mediul rural având nevoie de un sistem de salarizare mai atractiv pentru a avea profesori”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Burse mai mari pentru elevi

În plus, ministrul Educației a propus și creșteri substanțiale pentru bursele elevilor. 

Cuantumul burselor de performanță - creștere de 5 ori, cuantumul burselor de merit - dublare, cuantumul burselor de studiu - creștere cu 50%, cuantumul burselor sociale - dublare, în raport cu cuantumul minim garantat de la bugetul de stat, de la 100 de lei/bursă”, spune ministrul. 

salariile-profesorilor-vor-fi-majorate-a-anuntat-sorin-cimpeanu-cand-ar-urma-sa-intre-in-vigoare-730467.jpg

Aceste burse vor fi, însă, acordate, cu o condiție. 

La 10 absențe nemotivate pe semestru, dacă nu mergi la școală, aceste burse se pierd. Înseamnă, pe de o parte, o încurajare a performanței, dar pe de altă parte înseamnă o măsură menită să reducă abandonul școlar. În momentul în care, mai mulți copii din aceeași familie au șansa acestor burse, deja venitul din burse să devină atât de atractiv încât părinții să susțină activitatea în școală a propriilor copii”, a adăugat Cîmpeanu. 

În anul școlar 2020-2021 au fost peste 533.000 de elevi cu medii peste 8.50 și au beneficiat de o bursă de studiu. Iar peste 347.000 de elevi au avut medii peste 9.50 și au primit o bursă de merit. 


Comentarii Facebook