Românii vor primi bani pe sticlele goale pe care le vor returna! Cât primeşti pentru fiecare ambalaj


Din 30 noiembrie 2023 consumatorii vor putea returna ambalejele din PET, sticlă și metal, aceasta fiind data de la care sistemul de Garanție-Returnare devine funcțional. Românii vor primi bani pe sticle goale. E vorba despre câte 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat. Până la finalul lunii februarie, toţi producătorii şi comercianţii trebui să se înregistreze în sistemul pentru returnarea PET-urilor.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a anunțat că Compania Returo are obligația de a porni sistemul de returnare a ambalajelor care vor fi reciclate pe data de 30 noiembrie, când vor apărea primele puncte unde cetățenii le vor putea returna și vor putea primi 50 de bani pentru acestea.

Astăzi, când vorbim, este deschisă aplicația în care toți producătorii care pun pe piață produse ambalate în ambalaje SGR trebuie să se înregistreze în sistemul informatic. Acești producători au primit informări și notificări de la RetuRO prin firmele de distribuție care distribuie produsele pe piață. În același timp, și comercianții care vând direct către cetățeni aceste produse au fost informați și trebuie să se înregistreze în sistemul informatic, gestionat de compania RetuRO”, a spus ministrul Mediului.

Cum va funcționa Sistemul de Garanţie – Returnare (SGR) 

Potrivit ministrului Mediului, până la sfârșitul lunii februarie, zeci de mii de producători și comercianți vor fi luați în evidență și se va crea baza de date la nivel național care asigură implementarea acestui sistem. Este obligaţia fiecărui producător de bunuri ambalate în ambalaje SGR – pet, sticlă sau metal, de la 0,1 litri până la 3 litri de a fi luat în evidenţă. 

SGR este un sistem prin care românii vor plăti o garanţie de 0,50 lei, în momentul în care cumpără o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase).

Sistemul este aplicat pentru ambalajele reutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi în cadrul magazinelor. Aceștia vor primi valoarea garanției plătite inițial, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal.

Comentarii Facebook