Românii vor plăti cel mai scump coş de cumpărături pentru sărbători din ultimii 20 de ani


Coșul de cumpărături pentru sărbători în acest an va fi mai scump ca niciodată. Producătorii nu mai fac față scumpirilor în lanț. Analiştii susţin că, de la lactate şi până la ulei şi carnea de porc, sunt anunţate scumpiri chiar și de 15%. 

Producătorii spun că principalele motive ale scumpirilor sunt, în primul rând, seceta extremă din această vară dar şi focarele de pestă porcină africană care au afectat mai multe ferme. Fermierii  au avut cel mai mult de suferit anul acesta din cauza secetei. Vârful scumpirilor va putea fi transpus în preţuri  chiar de sărbători, notează Antena 3 CNN.

Gândiţi-vă că la momentul ăsta s-a vândut floarea-soarelui din câmp, va sta pe stoc şi după când va fi procesată în ulei, preţul acum e undeva la 10-11 lei, 14 lei, depinde de ce ulei vorbim, eu zic că se duce undeva la 17-18 lei per litru, cu siguranţă” explică Valentin Popa, vicepreședinte Asociația Forța Fermierilor. 

După ulei, ar putea urma carnea de porc unde fermierii nu neagă o scumpirea chiar şi de 100% ba chiar şi închiderea acestei industrii. Principalul motiv se leagă de pesta africană care a şi dus la creşterea importului de carne de porc la 85% de la 70% până în prezent.

Analiştii susţin că în perioada sărbătorilor se aşteaptă la creşteri de preţuri de minim 15% iar asta pentru că românii cumpără în cantităţi foarte mari iar lanţurile de magazine profită de neatenţia cantităţilor achiziţionate.

Românii sunt conştienţi de preţurile care urmează să fie în perioada de sărbători însă se declară nepregătiţi din lipsa banilor.

Nici lactatele nu vor scăpa de scumpiri. Preşedintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui susţine că vom avea creşteri de preţuri de 2-3% pe lună până în ultima lună din an.

Comentarii Facebook