Românii își golesc portofelele înainte de Paște: Ouăle, carnea de miel, pasca și cozonacul, mult mai scumpe față de anul trecut


Paștele de anul acesta se anunță a fi unul mult mai costisitoar față de sărbătorile de anul trecut. Toate alimentele specifice sărbătorilor Pascale vor costa mult mai mult. Ouăle, carnea de miel și dulciurile tradiționale vor ajunge la un preț aproape dublu față de anul trecut. 

Românii rămân lefteri după cumpărăturile pentru masa de Paște

În mai puțin de trei luni, toate ingredientele pentru gătirea cozonacului s-au scumpit considerabil. Făina a ajuns să coste cu 16 procente mai mult, uleiul e mai scump cu 26%, iar pe brânza dulce de vacă, folosită la pască, românii vor plăti cu opt la sută mai mult față de anul precedent.

Prețuri din ce în ce mai mari au și ouăle, untul, cacao și zahărul, practic ingredientele principale pentru deserturile tradiționale pe care obișnuim să le gătim pentru masa de sărbători. Dacă de Crăciun un cozonac ajungea la 60 de lei, acum prețul a ajuns la 77 de lei per cozonac.

Anul acesta oamenii vor plăti 150 de lei pentru o pască gata făcută

Chiar dacă scumpirile ne dau bătăi de cap, românii pot ieși mai ieftin dacă își pregătesc cozonacul și pasca în casă. La patiserii, preţurile au explodat pentru că pe lângă materia primă, patiseriile plătesc bani în plus şi pentru curent, gaze şi combustibili.

Ni s-au dublat materiile prime de bază. Ni s-au mărit cu vreo 40 la sută preţurile la unt, ciocolată şi cacao. Transportul s-a scumpit foarte mult”, declară un patiser. „La momentul acesta e 135 de lei un cozonac de un kilogram 400, un cozonac mare şi cel mai probabil vom ajunge cu el la 150 de lei. Pasca va fi probabil 180 de lei de la 170”, a mai spus acesta.

Dacă nu doriți să coaceți acasă un cozonac pentru masa de Paște, dar nici nu vreți să dați o avere pe acesta cumpărându-l dintr-o patiserie, cei mai ieftini cozonaci se găsesc în continuare în supermarket-uri. Acolo preţurile pleacă de la 15 lei, cu 5 lei mai mult decât de Crăciun, potrivit Observator.ro.


Comentarii Facebook