Imaginea crizei alimentare. Ce puteam cumpăra cu 15 lei în 2021 și ce putem cumpăra acum


Prognoza specialiștilor din industria alimentară este una îngrijorătoare. Criza energetică a dus la scumpirea alimentelor, iar un nou val de scumpiri se prevede la orizont după începerea războiului din Ucraina. Iată ce puteam cumpăra în 2021 cu 15 lei și ce putem acum.

Unele produse şi-au dublat preţul. Sunt mult mai mari şi sumele din facturile la utilităţi. Cel mai greu se descurcă pensionarii. Banii sunt prea puţini pentru facturi, medicamente şi alimente, notează Antena 3

Unde au fost înregistrate cele mai mari scumpiri

  • Preţul unui kilogram de cartofi a crescut cu 30,58%.
  • Litrul de ulei s-a scumpit şi el cu 26,12%.
  • Preţul kilogramului de mălai a crescut cu 19,32%, la fel şi în cazul făinei.
  • Margarina s-a scumpit și ea cu 14,33%.
  • Gazele s-au scumpit cu 44,94%, energia termică cu 20,99%. S-au scumpit foarte mult, de asemenea, curentul electric, cu 8,04%, şi carburanţii, cu 27,24%.

Ce puteam cumpăra cu 15 lei în 2021 și ce putem cumpăra acum

Dacă în trecut, cu 15 lei puteam cumpăra 4 franzele, un kilogram de cartofi şi un litru de ulei, acum tot cu 15 lei cumpărăm doar jumătate din produsele enumerate mai sus.

În faţa acestui val de scumpiri, guvernanţii se contrazic pe măsurile menite să ajute populaţia. Asta în timp ce alte state europene au luat deja măsuri concrete pentru a combate creşterea preţurilor.

Măsuri luate de alte state în criza alimentelor

Ungaria, de exemplu, deja a raţionalizat alimentele de bază. O persoană nu poate cumpăra mai mult de opt kilograme din acelaşi produs, într-un an.

În Grecia, oamenii nu pot cumpăra mai mult de trei pungi de făină şi trei sticle de ulei o dată, potrivit sursei citate. 

Comentarii Facebook