Românii, cei mai săraci cetățeni europeni, după scumpirea alimentelor. Ce arată datele INS


Din cauza creșterii inflației și a prețurilor, românii au devenit cei mai săraci europeni. Puterea noastră de cumpărare raportată la salariu este acum cea mai mica de pe continent.

Creșterea prețurilor din anul 2022 a pus din ce în ce mai multă presiune pe români, iar poziția țării noastre în ceea ce privește puterea de cumpărare este printre ultimele din Uniunea Europeană, reiese din datele INS.

Dacă ne raportăm la ultimele date ale Institutului Național de Statistică (INS), vedem că pentru un coș minim cu bunuri, un român cheltuie circa 55 de euro adică 270 de lei în prezent. Salariul minim net pe economie ajunge la 1.898 de lei, ceea ce înseamnă că acel coș reprezintă peste 14% din salariul unui român.

În comparație cu spaniolii, care pentru aceleași produse dau 475 de lei, însă ei au un salariu mult mai mare, de 5.550 de lei și germanii, care au un salariu mult mai mare decât românii, însă pentru aceleași produse se dau doar 6% din salarii.

Irlandezii, un alt popor din Uniunea Europeană, dau pentru același coș cu doar 500 de lei mai mult decât românii, însă iau un salariu de cinci ori mai mare, adică de 8.700 de lei, notează Antena 3 CNN.

Comentarii Facebook