România produce anual 20.000 de tone de ciuperci, dar fermierii nu pot fi ajutați cu subvenții

 

România produce anual circa 20 mii de tone de ciuperci, dar producătorii autohtoni din acest sector sunt afectați de lipsa sprijinului financiar pentru cultivarea ciupercilor.

 

Europarlamentarul clujean, Daniel Buda, atrage atenția că ”legislația europeană prevede exclusiv acordarea de subvenții pentru culturile agricole care ajung cu rădăcinile în sol, iar ciupercile nu se regăsesc în această categorie astfel că în principiu nu pot beneficia de sprijin european. La ora actuală există în România peste 100 de producători de ciuperci, iar piața lor de desfacere este în proporție de 95 % în România. 

 

Am solicitat Comisiei Europene să îmi comunice care sunt instrumentele pe care le are la îndemână pentru a înlătura aceste inechități și pentru a sprijini producătorii de ciuperci din România”. 

 

Daniel Buda i-a cerut Comisarului European pentru Agricultură, Phil Hogan, un punct de vedere despre această problemă.

 

În conformitate cu articolul 53 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 639/2014 , statele membre nu pot acorda sprijin cuplat legat de suprafață pentru suprafețe care nu sunt eligibile în sensul articolul 32 alineatele (2), (3) și (4) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 .

 

Din definițiile noțiunilor de „hectare eligibile” și „suprafață agricolă” prevăzute în acest regulament reiese că terenurile care nu sunt cultivate, de exemplu cele acoperite cu beton, unde se utilizează pentru cultivarea plantelor containere, cărămizi, saci, straturi sau lăzi, nu sunt eligibile pentru sprijinul cuplat facultativ. Deoarece producția de ciuperci nu implică o interacțiune directă între rădăcini și sol, suprafața utilizată pentru producția acestor plante nu se încadrează în definițiile menționate mai sus.

 

Cu toate acestea, producătorii de ciuperci pot înființa o organizație de producători recunoscută în sectorul fructelor și al legumelor și pot obține asistență financiară din partea Uniunii pentru programul lor operațional în conformitate cu articolul 33 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 .

 

Totodată, producătorii de ciuperci sunt eligibili pentru sprijin din partea UE în cadrul programului național de dezvoltare rurală al României (PNDR) pentru perioada 2014-2020, de exemplu pentru investiții în dezvoltarea sau ameliorarea competitivității întreprinderilor lor sau pentru înființarea unui grup sau a unei organizații de producători în acest sector”, a răspuns Comisarul European pentru Agricultură, Phil Hogan.

 

În lipsa subvențiilor, fermierii au fost nevoiți să își susșină producția exclusiv din fonduri proprii.

 

Foto: paginadeagricultura.ro

Comentarii Facebook