Miercuri 1 Februarie

România are cele mai mari preţuri din ultimii 20 de ani. Patru mici costă acum cât un kilogram de carne, iar mersul la salon este un lux


Scumpirile uriaşe se simt în fiecare zi, în tot ce cumpărăm. Un kg de cârnaţi sau un kg de brânză a ajuns să coste 50 de lei, în unele pieţe din Țară, în special în cele din orașele mari. Mulţi dintre cei cu venituri mici nici nu se pot apropia. Micul cu muştar este tot mai mic şi mai scump, iar un sandwich cu câteva felii de salam a ajuns 6 lei, în unele magazine.

Banalul sandwich cu 4, 5 felii de salam de Sibiu a ajuns să coste cel puţin 6 lei în unele magazine din Cluj-Napoca.

Cine vrea să cumpere un kg de cârnaţi va plăti 50 de lei, iar un kg de telemea veche de oaie a ajuns să coste 48 de lei, într-o piaţă din Bucureşti. Un kilogram de ardei kapia româneşti costă şi 11 lei în unele magazine. Iar în plin sezon, un kg de roşii autohtone se vinde şi cu peste 6 lei.

Oamenii cu venituri reduse nici nu se pot apropia de anumite produse

La carmangerii, un kilogram de carne de vită costă acum 40 de lei kg, mai mult cu aproape 40% faţă de anul trecut.

Preţurile depind de domeniu. De exemplu, la porcine preţul a crescut pentru că nu mai sunt ferme la noi în ţară şi foarte multe vin de afară, iar preţul este dictat de acolo. Vită şi oaie nu se mai găseşte, sau e din ce în ce mai greu de procurat. La vită şi la oaie, e undeva la 35- 40% faţă de anul trecut”, spune Ionuţ Anghel, proprietarul unei carmangerii.

Cât costă acum patru mici

În pieţe, barometrul inflaţiei este micul, iar acum, patru mici au ajuns să coste cât un kilogram de carne, adică 16 lei.

Magazinele au redus preţurile de la raft afişând doar preţurile pe suta de grame. Cel puţin la nivel psihologic oamenii sunt mai liniştiţi când văd sumele.

Mersul la salon a ajuns deja un lux

Nu fac excepţie nici serviciile. Pentru multe doamne, vizita la salon a ajuns să fie un lux. O manichiură, pedichiură sau un coafat sunt mai scumpe acum cu 50% până 100% faţă de anul trecut. O manichiură şi o pedichiură au ajuns să coste 270 de lei, într-un salon de cartier din Capitală, mai scumpe cu 50% faţă de anul trecut, notează antena3.ro.


Comentarii Facebook