Refugiații ucraineni au pompat un miliard de euro în economia României. Un efect neașteptat al războiului de peste graniță


Războiul din Ucraina generează profit nou pentru România. Refugiații ucraineni au pompat un miliard de euro în economia românească.

Peste un milion 300.000 de ucraineni au intrat în România în ultimele patru luni. 100.000 au și rămas la noi. Datele ZF arată că un refugiat cheltuie lunar, în medie, cam cât un român. Ucrainenii au dat astfel un impuls consumului şi business-urilor locale, de la producători de bu­nuri la benzi­nării, și de la resta­urante la imobiliare.

Invazia Rusiei a distrus agricultura Ucrainei, iar asta a deschis noi piețe pentru fermierii români. Cel puțin 20 de camioane cu legume pleacă zilnic spre vecini.

De asemenea, refugiații știu meserii pe care nu prea mai vrea să le facă nimeni în România. Peste 800 de ucraineni violonişti, pescari, şoferi și bucătari au cerut locuri de muncă la noi în țară. În total, aproape trei mii de fugari din calea războiului au semnat un contract de muncă în România din martie până acum.

Comentarii Facebook