RECOLTA RECORD în România, dar fermierii se plâng

 

România înregistrează pentru al doilea an consecutiv o recoltă record, dar fermierii au găsit din nou motive de a se plânge. 

 

În acest an, agricultorii români vor avea cea mai bună producţie din ultimii 27 de ani. Cu grâul produs, România ar putea face pâine până în 2018. 

 

Statisticile europene arată că România va avea o producție de 8,3 milioane de tone, cu o valoare de două miliarde de dolari. Cu toate acestea, fermierii se plâng că nu au unde să depoziteze producția. .

 

Dacă n-avem depozitele noastre e greu de depozitat. Pe lângă asta sunt destule probleme. Mare parte din noi avem credite la bănci şi pe 30 iulie trebuie să achităm şi atunci suntem nevoiţi să vindem”, a spus fermierul Ilie Dan. 

 

Pentru grâu vom vedea, pentru că nu e finalizat recoltatul. În momentul în care vom finaliza vom constata. Din 18 milioane de tone, cât avem capacitate de depozitare, eu cred că putem să acoperim nivelul producţiei”, a spus Daniel Botănoiu, secretar de stat MADR. 

 

Problema este că aceste silozuri aparţin de fapt marilor industriaşi, care cer prea mult micului producător, scrie realitatea.net.

 

În 2012 grâul se vindea cu până la 1,2 lei pe kilogram, anul acesta au negociat doar 60 de bani pe kilogram. În 2013, România a exportat produse agroalimentare de peste 5 miliarde de euro, din care grâu în valoare de un miliard.

Comentarii Facebook