Răsturnare de situație în restaurante: Românii nu mai vor să mănânce în oraș, peste 80% dintre români comandă acasă sau la birou!
Românii comandă acasă mai mult decât mănâncă în oraș: Delivery-ul domină piața HoReCa urbană
O schimbare majoră marchează industria HoReCa din România: segmentul delivery a depășit restaurantele clasice ca pondere în piață. Studiul Hospitality Culture Research 2025 arată că românii au preferat să comande acasă sau la birou mai des decât să mănânce în oraș, plătind în medie 61 de lei pe persoană pentru o comandă cu livrare.
În marile orașe, peste 80% dintre români au folosit cel puțin o dată serviciile de livrare în ultimele șase luni. Ponderea delivery-ului în piața urbană HoReCa a ajuns la 27%, depășind restaurantele cu servire la masă (26%).
În București, bonul mediu pentru o comandă livrată se ridică la 61,9 lei/persoană, în timp ce media cheltuită la restaurant este de 82,7 lei/persoană.
„Delivery-ul a devenit motorul de creștere al industriei HoReCa urbane. Nu mai este doar un canal secundar, ci redefinește relația dintre brand și client – de la alegerea meniului și ambalaj, până la fidelizare”, declară Florin Maxim, fondator al Hospitality Culture Institute.
El adaugă că pentru 2026 se pregătește un nou studiu sindicalizat care va analiza mai profund valoarea percepută de consumatori în contextul economic actual, potrivit economica.
4 Comentarii