Protest în București al lucratorilor din HoReCa după ce au fost închise restaurante și cafenele


Lucrătorii din industria HoReCa au ieșit în stradă, în această seară, în București și protestează față de noile restricții care afectează afaceri din multe zone ale țării.

Protestăm pentru incriminarea HoReCa pentru răspândirea Covid. Credem în existenţa acestui virus, înţelegem gravitatea lucrurilor, dar nu putem să fim de acord cu rezolvarea lucrurilor cu jumătăţi de măsură sau fără o analiză argumentată a focarelor de infecţie” spun cei prezenți în Piața Victoriei, scrie Evz.ro.

Afacerile din domeniul HoReCa ar urma să concedieze până la 100.000 de persoane în cazul unui nou lockdown. Industria va suferi pierderi de aproximativ trei miliarde de euro, ca urmare a restricţiilor decise de Guvern în contextul pandemiei de Covid-19, susține Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România.

După această decizie de a închide restaurantele fără comunicare şi fără argumente prezentate logic, din nou vom fi nevoiţi să trimitem în şomaj oameni care cu foarte mare greutate am reuşit să-i ţinem în această perioadă dificilă. Până acum vorbeam de faptul că 40% din angajaţii HoReCa vor fi concediaţi până la finalul anului, iar acum, cu această decizie, se mai adaugă 10 procente”, a declarat Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România..

Potrivit spuselor sale, din circa 230.000 de oameni angajaţi în hotelurile şi restaurantele din România la începutul anului, se estimează că aproape jumătate, în jur de 90 – 100.000 vor ajunge în stradă. Călin Ile a precizat că sectorul a supravieţuit până acum datorită deciziilor luate de Guvern privind asigurarea şomajului tehnic şi compensarea a 41,5% din salariu după reîntoarcerea la muncă a oamenilor.

Estimăm că industria noastră în anul 2020 va pierde circa 60% din cifra de afaceri. Anul trecut am avut cinci miliarde de euro încasaţi de HoReCa, iar 60% înseamnă o pierdere de circa trei miliarde de euro”, a continuat reprezentantul industriei.

Comentarii Facebook