Propuneri pentru redeschiderea restaurantelor: La o masă să stea maxim 8 oameni


Terasele se vor redeschide din 1 iunie, dar localurile interioare vor trebui să mai aștepte până 30 iunie, pentru deschiderea completă.

Vom deschide pe data de 1 iunie. Vor fi deschise terasele în aer liber pe tot teritoriul româniei. În 15 iunie urmează a doua etapă, cu 50% din spațiile la interior și pe 30 iunie să putem funcționa cu întreg spațiul la dispoziția clienților, cu respectarea condițiilor epidemiologice la care lucrăm astăzi”, a declarat Dragoș Petrescu, patron din industria HoReCa, la Digi24.

Servirea se va face cu respectarea măsurilor. ”Vor fi reguli normale, decente. Vom avea mese distanțate la 2 metri, clienți în număr restrâns, maxim între 6 și 8 persoane, triaj epidemiologic pentru personal, iar anumite restaurante pot face și pentru clienți acest triaj epidemiologic”, a declarat Petrescu.

Ospătarul va dezinfecta mesele, după ce pleacă clienții și vor purta mască și mănuși.

Prețurile nu vor crește, dar ar putea să scadă.

Sigur nu vor crește prețurile, dimpotrivă, ne așteptăm ca prețurile să scadă pentru că clienții noștri așteaptă oferte speciale. Ei au un buget restrâns. Nu ne putem adresa unor clienți dispuși să cheltuiască mai mult. Prețurile vor scădea atât în zona de hoteluri cât și în restaurante”, a mai declarat Dragoș Petrescu.

Primăriile vor trebui să permită extinderea teraselor publice, pentru a fi respectată distanțarea.

Guvernul a anunțat și o serie de măsuri pentru a susține industria HoReCa, printre care se numără achitarea a 42.5% din salariile din HoReCa, pentru primele trei luni după deschidere. De asemenea, taxele şi impozitele din 2020 se vor achita în 2021, sub forma a 12 rate egale.

În cazul IMM-urilor, statul va acorda granturi în valoare de 300 milioane euro pentru capital de lucru şi 700 milioane euro pentru investiţii.

Plata impozitului specific pentru semestrul II din 2020 va fi suspendată. O altă problemă discutată la întâlnirea dintre premierul Ludovic Orban şi reprezentanţii sectorului HoReCa este ca tichetele de masă să fie folosite doar în restaurante.

O altă măsură se referă la garantarea creditului furnizor prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor. Potrivit autorităţilor, această măsură va sprijini furnizorii care au probleme din cauza facturilor neachitate. Astfel, va creşte disponibilitatea furnizorului de a face plata la termen în momentul redeschiderii.

Comentarii Facebook