Produsele tradiționale, mai scumpe cu 50%. Producătorii dau vina pe preţurile la motorină și curent


Preţurile alimentelor cresc de la o lună la alta şi nici produsele tradiţionale nu fac excepţie. Brânza de oaie şi de vacă este cu până la 30-40% mai scumpă faţă de anul trecut. Şi preţul cărnii de oaie a fost majorat între 20 şi 30%, iar acest lucru se vede în vânzări, se plâng producătorii, scrie Observator.

Un kilogram de brânză de vacă sau de oaie costă între 45 şi 55 de lei. Şi telemeaua s-a scumpit. Dacă anul trecut se vindea cu 35 - 45 de lei, acum e între 60 şi 70 lei cumpărată direct de la producător sau din târguri de profil. În supermarketuri preţul poate să ajungă şi la 100 de lei, pentru că plătim şi adaosul comercial.

Produsele din carne de oaie au ajuns cu 20 de lei mai scumpe

Caşcavalul afumat se vinde cu preţuri între 40 şi 60 de lei, iar brânza de burduf costă între 80 şi 100 de lei. Sloiul de oaie, mâncarea ciobanilor încă de pe vremea dacilor, sare de 80 de lei. Produsele din carne de oaie au ajuns cu 15-20 de lei mai scumpe. Fermierii pun scumpirile pe seama prețurilor crescute la motorină, curent, dar şi furaje. Mai mult, vânzările au scăzut anul acesta, iar profitul a fost unul minim. Dacă anul trecut kilogramul de furaj era un leu, anul asta se vinde cu 12 lei.

În acest an dificil, fermierii spun că ar avea nevoie de mai mult sprijin de la ministerul agriculturii.Inflaţia înregistrată de preţurile produselor alimentare a crescut cu 2,2% de la o lună la alta, ceea ce conduce la o rată anuală a inflaţiei pentru preţurile produselor alimentare de 25-30%, spun economiştii, potrivit sursei citate. 

Comentarii Facebook