Prețul energiei electrice în Europa a atins un nou nivel record, depășind pentru prima dată prețul de 500 de euro pe Megawatt-oră


Marți, 16 august, prețul energiei electrice în Europa a atins un nou nivel record, depășind pentru prima dată prețul de 500 de euro pe Megawatt-oră. 

Marți a fost depășit prețul de referință în Europa, pentru prima dată, la energie electrică. Pragul de 500 de euro pentru un Megawatt-oră a fost depășit, sporind astfel presiunile asupra companiilor și gospodăriilor, în condițiile în care ce mai gravă criză energetică din ultimele decenii pare să se prelungească și în 2023, potrivit Bloomberg

În Germania, preţul electricităţii pentru anul următor a urcat cu 6,4%, la 508 euro pentru un Megawatt-oră pe bursa European Energy Exchange AG. Este un avans de aproximativ 500% în ultimul an, determinat în special de reducerea livrărilor de gaze ruseşti.

„Magnitudinea creşterii prețurilor şi magnitudinea crizei nu sunt comparabile cu nimic din ce s-a întâmplat în ultimele decenii”

Cu cât mai îndelungată va fi perioada în care aceste preţuri cresc, cu atât mai sever va fi impactul resimţit de economie. Magnitudinea creşterii şi magnitudinea crizei nu sunt comparabile cu nimic din ce s-a întâmplat în ultimele decenii”, a apreciat Daniel Kral, economist la Oxford Economics.

Raționalizarea livrărilor, pare a fi cea mai bună idee pentru multe țări europene

Ţările europene se pregătesc pentru posibile penurii de energie în această iarnă, unele luând în calcul raţionalizarea livrărilor către anumite industrii, pentru a se asigura că poate fi îndeplinită cererea esenţială.

Seceta, un efect negativ dezastruos

Seceta şi căldura extremă din Europa au dus la reducerea debitelor râurilor şi a rezervoarelor care sunt cruciale pentru furnizarea de energie hidro în unele ţări. În Germania, nivelul scăzut al râurilor ar putea agrava problemele de furnizare a energiei, deoarece deficienţele din transport vor afecta planurile Guvernului de a creşte, temporar, utilizarea cărbunelui.

Vedem deja efectele negative asupra industriei în urma continuării creşterii preţului gazelor. Şi, după noua taxă pe gaze anunţată de Germania săptămâna aceasta, şi gospodăriile vor simţi presiunea”, a avertizat Kesavarthiniy Savarimuthu, analist la Bloomberg.


Comentarii Facebook