Sambata 26 Octombrie

Prețul apartamentelor noi a crescut la Cluj cu 3% într-o singură lună, ajungând aproape 3000 euro/m2. În București este 1875 euro/m2


O analiză făcută de site-ul imobiliare.ro arată că prețurile apartamentelor au crescut în luna mai in aproape toate marile orașe ale României, insă Cluj-Napoca are în continuare cele mai mari prețuri.

Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară pentru cei interesați să achiziționeze un apartament. În ultimele 30 de zile, prețul mediu solicitat pentru proprietățile rezidențiale noi a crescut cu 3%, ajungând la sfârșitul lunii mai la 2.960 euro pe metru pătrat util. Ritmul anual de creștere a prețurilor pentru apartamentele de vânzare în orașul nostru s-a menținut la aproximativ 10%, atât pentru prețul mediu general, cât și pentru cele două segmente principale: nou și vechi.

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele vechi este de 2.735 euro pe metru pătrat.

Comparativ , pe locul al doilea ca preț al apartamentelor noi se situează Brașovul, cu 2224 euro/m2 și apoi Bucureștiul cu 1875 euro/m2.

Chiar dacă aceste prețuri trebuie considerate orientative și pot diferi de la o agenție imobiliară la alta, toate arată cam același lucru, Clujul este pe primul loc, la mare distanță de celelalte orașe.

Nu e vreun motiv de mândrie locală, dimpotrivă e un motiv de a analiza de ce există o așa de mare diferență între cerere și ofertă. În momentul de față prețul foarte mare al locuirii nu este considerat o problemă de autoritățile locale, lucru care se vede din faptul că nu există vreun proiect public de construcție care să crească oferta și implicit să reducă prețul. 

De asemenea, nu există niciun proiect de sprijinire a dezvoltării de locuințe private ieftine în afara municipiului pe care autoritățile să-l inițieze, prin asigurarea infrastructurii (drumuri, apă, canalizare, gaz, energie)

In lipsa unor astfel de inițiative, tot ce putem face este să ne mirăm periodic cât de mult pot crește prețurile la Cluj.


 



Comentarii Facebook