Joi 8 Decembrie

Prețul alimentelor s-a scumpit cu peste 30% în ultimele șase luni


În ultima jumătate de an, preţul coşului de cumpărături cu alimente de bază s-a scumpit simţitor, cu 25-35%, suma fiind şi cu 30 de lei mai mare.

Dacă în septembrie 2021, un român plătea 80 de lei pentru un coş de cumpărături cu alimente de bază precum pâine, lapte, carne, ouă şi chiar apă, suc şi bere, luna aceasta preţul aceluiaşi coş sare de 100 de lei, fiind cu 20-30 de lei mai scump, arată o analiză a zf.ro.

În contextul izbuc­nirii războiului din Ucraina, care a declan­şat cre­şterea preţurilor cerea­lelor pe bursă, rapiţa, grâul şi porumbul fiind cu 50% mai scumpe faţă de acum şase luni.

Cele mai importante creşteri de preţ le-au avut făina şi uleiul. Aceste creşteri de preţ la raft au transpus practic creşterea preţurilor ce­rea­lelor. 

În cazul făinii, baza este grâul, iar o tonă costă 380 euro/tonă, în creştere cu 60% faţă de acum şase luni, arată datele EuroNext. 

În cazul uleiului, baza este floarea-soarelui, iar o tonă de seminţe de floarea-soarelui costă 1.200 dolari/tonă, adică circa 1.000 euro/tonă, conform Mundus Agri, platformă de ştiri şi tranzacţionare pentru piaţa interna­ţională a mărfurilor alimentare şi furajere.

Comentarii Facebook