Premierul Tudose spune că este posibil ca România să nu mai poată exploata zăcămintele de la Roşia Montană

 

Premierul Mihai Tudose a declarat, marţi seara, la România TV, că există posibilitatea ca România să nu mai poată exploata resursele minerale din zona Roşia Montană.

 

Mihai Tudose a spus că declararea de către UNESCO a zonei Roşia Montană ca arie protejată ar putea bloca eventuala exploatare a resurselor. ”Poate îl întrebaţi şi pe dl Cioloş de ce în ianuarie, înainte să plece, toată zona a declarat-o arie protejată natural şi a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică nu mai sapi o gropiţă acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată. De ce a făcut-o, nu ştiu”, a spus Tudose.

 

Întrebat dacă documentaţia trimisă la UNESCO a fost semnată de ministrul Mediului din Executivul condus de Dacian Cioloş, Cristina Palmer, Tudose a spus: ”Nu ştiu. El (Dacian Cioloş - n.r.) era şeful la tribul acela de tehnocraţi, ăla deştept... Să spună că habar nu a avut, lucru pe care tind să îl cred, pentru că nu prea ştia ce se întâmplă pe acolo...

 

Anularea la UNESCO a procedurii iniţiate de către guvernul Cioloş este dificilă. ”E greu până te acceptă, dar după ce te-au acceptat, e aproape imposibil să te retragi”, a explicat Tudose.

 

Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menţinem punctul de vedere, punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organele internaţionale de profil. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre. Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejam, noi o deprotejam – puteam să spunem că acolo trăieşte ultima specie de libelulă şi apoi constatam că libelula nu mai e şi nu a lăsat moştenitori. Nu cred în coincidenţe”, a mai spus Mihai Tudose, potrivit Mediafax.

Comentarii Facebook