PC sau laptop? Răspunsul e: depinde! Ce ți se potrivește mai mult?



În urmă cu 10-15 ani, răspunsul era clar. În ziua de astăzi, însă, nu mai e atât de clară alegerea: desktop PC sau laptop?

În urmă cu ceva mai bine de un deceniu, laptopurile erau departe de performanțele PC-urilor. Erau greoaie, masive și extrem de scumpe. Portabilitatea pe care o promiteau nu era nici justificată, prin prisma prețului, nici livrată, întrucât un laptop de câteva kilograme era orice, dar nu portabil.

Astăzi, însă, performanțele laptopurilor au crescut simțitor, apropiindu-se de cele ale unui PC desktop. Jocurile, singurul domeniu în care PC-ul mai deținea supremația, au început să nu mai fie doar o afacere pentru desktop-uri. Laptopurile de gaming au început, în ultimii ani, să capete avânt, să ofere performanțe apropiate, dacă nu chiar similare, desktop PC-urilor dedicate gaming-ului. De aceea, e tot mai dificil să alegi astăzi: PC sau laptop? Dacă ar trebui să-ți cumperi mâine un computer, ce ai alege?

Prin prisma prețului, la bugete similare, încă putem argumenta că un desktop PC ar ieși mai performant, cu specificații mai bune decât un laptop. Depinde, însă, și ce cauți. Și depinde și cât de mult preț pui pe diferențele de performanțe, care în cele mai multe privințe, nu sunt insurmontabile.

Când vorbim de spațiul ocupat, categoric un PC pierde în duelul cu laptopul. Un laptop, în ziua de azi, chiar oferă portabilitate și spațiu redus. Poți să-l cari oriunde cu tine prin casă, ba chiar și să-l bagi în ghiozdan și să ieși la o terasă sau într-o cafenea, să lucrezi liniștit la proiectele tale. În cazul unui PC, vorbim de unitate centrală, monitor, tastatură și mouse, iar toate aceste componente sunt interconectate printr-un număr mare de cabluri care mai mult încurcă. Dacă nici nu beneficiezi de foarte mult spațiu, cu atât mai clară e alegerea unui laptop.

În schimb, la capitolul dimensiune a ecranului, un PC câștigă detașat. În cazul unui PC, cele mai uzuale monitoare sunt cele cu diagonală de 19 inchi, care oferă rezoluții de 1280×1024 pixeli (în cazul celor în format clasic), 1366×768 pixeli (în cazul modelelor wide) sau, mai rar, 1440×900 pixeli. Totuşi, monitoarele de 21”-22” câştigă tot mai mult în popularitate, mai ales că oferă de obicei rezoluţie Full-HD 1920×1080 pixeli. La laptopuri, vorbim de ecrane de 15,6 inchi sau, cel mult, de 17 inchi, care mizează de regulă pe rezoluţii de 1600×900 pixeli sau 1920×1080 pixeli.

În concluzie, monitoarele pentru PC-uri au diagonale mai mari decât laptopurile, însă ia în calcul şi faptul că vei sta mult mai aproape de ecranul unui laptop decât de monitor. Poate că ecranul mai mare al monitorului este mai bun la vizionarea unui film în format Full-HD sau la jocuri, însă există şi numeroase laptopuri care vin cu rezoluţii Full-HD, cu singurul inconvenient că au ecranul mai mic.

Comentarii Facebook