Duminica 28 Aprilie

Ofertă slabă pe piața IT în „orașul-comoară”? Un student în Cluj e disperat: „N-aș vrea să lucrez în HoReCa, pe un salariu de 2000 lei”


Ofertă slabă de joburi pe piaţa muncii din Cluj! Un student la Cluj spune că a schimbat două domenii și oricum nu-și găsește de lucru, asta deși a studiat la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor, la USAMV, iar ulterior a făcut și cursuri de programare.

Așadar, cu diplomă de inginer în industria alimentară și un curs de programare complet, studentul nu își poate găsi un job potrivit în „orașul de 5 stele”. Majoritatea firmelor de IT din România caută seniori și mid level, foarte puțin juniori, deci nici acest domeniu nu este totul „doar lapte și miere”. 

„Eu am terminat la Cluj la USAMV la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor, poate știți de aceasta facultate, poate nu, poate aveți prieteni care au terminat aici, în fine, și nu reușesc sub nicio forma să-mi găsesc de lucru.

Eu îmi doresc să lucrez la un laborator unde să fac teste/analize pe alimente, să văd dacă sunt infestate sau nu, înainte de a fi distribuite pe piața, în supermarketuri șamd. Și nu găsesc aici, decât dacă vreau sa lucrez într-un abator sau pe parte de producție, dar eu sincer nu mă văd facand asta. 

Așadar, m-am apucat de un curs de Informatică, mai exact am făcut curs de Full Stack, unde am învățat HTML, Python, baze de date SQL, API, framework-uri etc. Ideea este că, nu știu ce sa mă fac, nici n-aș vrea sa lucrez într-o corporație toxică unde toți îs spălați pe creiere că „noi suntem o familie și ne pasă de tine” (deja fac asta, sunt pe call center, dar fișa postului spune altceva: ”Inginer Sistem Software”), dar nici n-aș vrea să lucrez în HoReCa, pe un salariu de 2000 lei.

Am aplicat la multe posturi pe partea asta de junior programer dar nici măcar n-am primit un telefon sau un e-mail în care sa îmi zică ceva de genu „nimeni nu te ia, ce dacă ai făcut cursul asta, nu ai șanse. Noi căutăm numa seniori developeri cu experiență de 100 de ani, care să știe exact ce le cerem și să nu le mai facem training).

Am căutat și internshipuri dar nimic, măcar să am ceva experiență, la modu ăla. Aparent din ce am văzut cam marea majoritate a firmelor de IT din România caută numa seniori și mid level, foarte puțin juniori. Și întrebarea mea este următoarea: Să rămân la ceea ce am învățat în facultate 4 ani + 2 master și să îmi caut de lucru SAU sa mă axez pe ce am învățat la cursul de IT și poate dă doamne doamne să caut ceva pe post de junior programer? 

Atâtea diplome și certificate, da nimic, și parcă un pic regret că am făcut facultatea asta că văd că nu găsesc nimic, nu mai zic de faptul că, chiar un profesor mi-o spus ca aici în România agricultura și tot ce ține de industria alimentară e la pământ. Vai mama ei! Și că nu e destul de încurajată, nu mai zic de studenți.

Când i-am spus că urmez un curs de IT, mi-o spus ceva în genul „Păi și de ce n-ai ales sa faci masterul la UTCN pe informatică și așa îți dădeai dizertația acolo și îți găseai poate ceva mai ușor”, mi-o picat fața…

Știți careva un job în IT sau alimentație, în oricare din astea două domenii, ceva sfaturi, orice e bine primit, ar fi minunat”, a relatat tânărul, disperat de situația de pe piața muncii.

Comentarii Facebook