O companie de stat, în capul listei datornicilor pe care ANAF a trimis-o Poliției! 4.000 de firme au datorii mai mici de 100 de lei


ANAF a trimis Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) lista cu aproximativ 53.000 de contribuabili care au datorii. Potrivit informaţiilor Profit.ro, o companie de stat, CFR Marfă se află pe acea listă, cu restanţe de aproape 22 milioane de lei intrate sub incidenţa prevederilor care au reincriminat, de la 1 martie, reţinerea fără virare la buget a unor contribuţii şi impozite cu reţinere la sursă. 

La coada acestei liste sunt însă peste 4.000 de firme cu restanţe mai mici de 100 de lei. Acestea riscă la rândul lor să ajungă în atenţia poliţiştilor, în funcţie de cum vor selecta aceştia dosarele pentru lucru, deşi logic ar fi ca cercetarea să înceapă întâi cu cei mai mari restanţieri.

Conform unei modificări legislative intrate în vigoare la 1 martie (prevăzută în OUG 130/2021), ANAF trebuie să depună automat sesizare penală pentru restanţe mai mari de 60 de zile la reţinerea şi nevirarea a 19 tipuri de contribuţii şi impozite.

ANAF a dat pe mâna Poliției 53.000 de firme. 4.000 dintre ele au datorii mai mici de 100 de lei

Un document de la final de iulie al Ministerului Transporturilor menţionează CFR Marfă ca având restanţe la plata contribuţiilor la pensie şi sănătate pentru salariaţi.

ANAF a transmis către IGPR inclusiv sumele foarte mici, cum sunt cele sub 100 de lei, după ce o analiză internă a stabilit că nu există bază legală ca ANAF să stabilească un prag sub care să nu trimită către Poliţie informaţiile pentru iniţierea cercetărilor penale. Poziţia este susţinută şi de consultanţi, precizează Profit.ro.

Comentarii Facebook